pripazite!

Većina je radi: Ova pogreška na wc-u može vam izazvati hemeroide

shutterstock
01.09.2024.
u 06:00

Iako hemoroidi nisu ugodni, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste smanjili njihov rizik ili ih učinili rjeđima. Ako imate hemoroide, obratite se liječniku kako bi vam pomogao pronaći najbolji plan liječenja i prevencije.

Ako nikada niste iskusili hemoroide, imate sreće. No, ako ste ih imali, onda ste dobro upoznati s neugodnostima koje donose. Bol, svrbež, iritacija i povremeno krvarenje u analnoj regiji karakteriziraju ovu zdravstvenu tegobu, koja uključuje natečene vene u anusu i donjem dijelu rektuma. Hemoroidi su obično lako lječivi, ali uvijek je važno potražiti liječničku pomoć ako ih imate. Međutim, postoji jedna uobičajena navika pri odlasku na WC koja vas može učiniti podložnijima hemoroidima, piše HuffPost

Ako volite provoditi vrijeme na WC-u uz knjigu ili skrolajući kroz TikTok, možda se izlažete većem riziku od hemoroida. ‘Naime, hemoroidi su proširene krvne žile u donjem rektumu i anusu. Iako su te žile prisutne kod svih ljudi, postaju problematične kada se povećaju ili upale, što može biti uzrokovano raznim čimbenicima’, objašnjava gastroenterolog dr. David L Schwarzbaum, ‘Jedan od čestih uzroka je dugotrajno sjedenje na WC-u. Kada sjedite na WC školjci, krv se skuplja u najnižoj točki tijela, što povećava pritisak u venama anusa i može dovesti do hemoroida’. 

VEZANI ČLANCI: 

Dr. Prasun Shah, gastroenterolog iz Memorial Hermann, dodaje da gravitacija također igra ulogu kada dugo sjedite, pogoršavajući cirkulaciju u rektalnom području. ‘Dugotrajno sjedenje može oslabiti protok krvi u i iz rektalnog područja, uzrokujući nakupljanje krvi u venama i njihovo oticanje’, kaže on.

Dok dugotrajno sjedenje može uzrokovati hemoroide, previše naprezanja tijekom pražnjenja crijeva također može biti problem. ‘Pokušaj forsiranja stolice također povećava pritisak u anorektalnim krvnim žilama, što je još jedan čest uzrok hemoroida’, kaže Schwarzbaum, ‘Savjetujem pacijentima da izbjegavaju naprezanje kada osjećaju potrebu za pražnjenjem crijeva. Ako ne mogu odmah obaviti nuždu, bolje je ustati i pokušati ponovno kasnije’. 

Dakle, koliko dugo biste trebali sjediti na WC školjci? ‘Preporučujem da ne provodite više od 10-15 minuta na WC-u kako biste smanjili rizik od hemoroida’, savjetuje Schwarzbaum, ‘Također, pokušajte izbjeći upotrebu telefona ili čitanje tijekom boravka na WC-u. Ako vam treba odmor, bolje je to napraviti izvan WC-a’. 

GALERIJA: Stavljate wc papir na dasku na javnom toaletu? Prestanite što prije

1/5

Ako se pitate ‘ali ne sjedim dugo na WC-u, a ipak imam hemoroide’, ne brinite - dugotrajno sjedenje nije jedini uzrok hemoroida. ‘Najbolji način da izbjegnete hemoroide je piti dovoljno tekućine, imati prehranu bogatu vlaknima, redovito vježbati i izbjegavati pretjerano naprezanje tijekom pražnjenja crijeva. To je važno i tijekom trudnoće, koja je jedan od vodećih uzroka hemoroida’, kaže gastroenterolog dr. George Pavlou.

Schwarzbaum dodaje da je sprječavanje zatvora ključ prevencije hemoroida. ‘Započnite sa zdravom prehranom, unosite 25-30 grama vlakana dnevno i pijte dovoljno tekućine’, savjetuje, ‘Ako to nije dovoljno, razmislite o upotrebi omekšivača stolice ili laksativa. Također, izbjegavajte dugotrajno sjedenje na zahodskoj školjki i redovito vježbajte’. 

VEZANI ČLANCI: 

Shah također predlaže da ne odgađate odlazak na WC kada osjetite potrebu. ‘Zadržavanje stolice može je učiniti sušom i težom za izbacivanje’, kaže on, ‘Održavajte analno područje čistim kako biste spriječili iritaciju, a ako je potrebno, koristite vlažne maramice ili vodu umjesto suhog toaletnog papira. Također, pokušajte podići stopala dok sjedite na WC-u kako biste postigli prirodniji položaj, olakšavajući pražnjenje bez naprezanja’. 

Znate li koliko biste često trebali mijenjati četke za WC?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije