Igra li krumpir zaista ulogu "negativca" kada pokušavate održati težinu ili se riješiti neželjenih kilograma?
Istraživači sa Sveučilišta Otago odlučili su pronaći odgovor na to pitanje.
Otkrili su da krumpir i nije tako loša namirnica dok ste u procesu mršavljenja.
Namirnice poput krumpira i bijelog kruha imaju visoki glikemijski indeks, ali ako ugljikohidrate konzumirate kao dio obroka koji obuhvaća i meso i povrće, tada se "učinci krumpira i bijelog kruha" jedva osjete, piše portal TOI.
Bernard Venn i njegov tim u istraživanje su uvrstili 30 mladih, zdravih ljudi i promatrali promjene glikemijskog indeksa nakon konzumacije tri različita jela, od kojih je jedan sadržavao i krumpir.
- Začudo, ovaj obrok s krumpirom kao prilogom je imalo niski glikemijski indeks što znači da će ta hrana sagorjeti polako iako sadrži namirnicu od koje zaziru oni koji paze "na liniju". Mislim da ljudi ne bi trebali izbjegavati jesti namirnice visokog glikemijskog indeksa - kaže Venn.
Istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition pokazalo je da male količine krumpira u obroku neće drastično povisiti razinu šećera u krvi
>>Ovo je spa raj u kojem možete izgubiti samo neželjene kilograme
>>Ako se borite s pretilošću, formula 'jedite manje, krećite se više' čisti je neuspjeh
Ljudi prate ili smanjuju svoju težinu, a krave i ostale životinje kilažu.