zaboravite 3 u 1

Instant kava iz vrećice pogubna za vaše zdravlje

'cup of coffee over coffee-beans and instant coffee background'
'Dmitry Pichugin'
01.01.2013.
u 10:00

Prašci za instant kavene napitke sadrže minimalnu količinu kofeina, ali maksimalnu šećera...

Isipajte prah u šalicu, prelijte vrućom vodom, i napitak je gotov. No koliko je kava pripremljena na taj način dobra za zdravlje? Kava iz vrećice jednostavnija je za pripremu, no znate li da ona u većini sadrži masti, šećer i umjetne arome i vrlo malo kofeina?

Da, istraživanje Stiftung Warentesta pokazalo je da instant cappuccino ili kava s mlijekom ili popularna 3 u 1 sadrži i do 60 posto šećera odnosno do četiri kocke na dva decilitra napitka. Piše li na deklaraciji da prah sadrži glukozni sirup, laktozu ili glukozu - radi se o šećeru. A tu su i druge supstance, kao one što dovode do stvaranja pjene, zatim arome vanilije, karamele, lješnjaka te aromatizirane šećerne sirupe. Miješajući navedene sastojke nastaje napitak s vrlo malo kofeina, toliko malo da je on bez posebnog značaja za naš organizam. A kako većina ljudi pije kavu zbog razbuđivanja, tako zapravo unese u sebe sve i svašta, a samo ne ono što trebaju...

 Ledena kava može sadržavati još i više kalorija jer sadrži još veću količinu masti. Kako se mnogi od prahova miješaju s mlijekom i tu postoji zamka; mlijeko podiže kalorijsku vrijednost napitka i ugrožava našu vitkost.

Kako znati je li previše šećera?

Europski propisi proizvođačima nalažu da objave sve sastojke na deklaraciji i da ih poredaju po njihovom udjelu ili kvantiteti. Ukoliko na pakiranju šećer stoji pri vrhu liste, znači da ga ima - previše. Stoga, ako pazite na unos kalorija, mnogo je sigurnije da napravite svoj capucino ili kavu s mlijekom i to najbolje s običnom kavom ili espressom.

Komentara 3

Avatar salaso
salaso
12:21 01.01.2013.

To i mene zanima, izgleda da instant ne, pa u nju moraš sam dodat šećer...

PA
pancake
11:11 01.01.2013.

a crna instant kava?

PA
pancake
12:40 01.01.2013.

sam staviš unutra šećer i mlijeko, bar jednim dijelom znaš što piješ :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?