Ove ukusne kiflice rade se bez mlijeka i bez jaja, idealne su i za dane posta, samo što se tada maslac treba zamijeniti margarinom, kako piše Večernji.ba.
Sastojci: 1 kg mekog brašna, tip 400, 500 ml vode, 1 kocka (50 g) svježeg kvasca, 3 pune žlice šećera, 1 žlica soli, 100 ml ulja. Za premaz: majoneza (posna ili obična) i sezam za posipanje, a za preljev: 250 g maslaca ili margarina
Priprema: U 500 ml tople vode rastopite kvasac i jednu žlicu šećera. Prosijano brašno uspite u posudu, dodajte ostatak šećera, sol, vodu s kvascem i ulje. Lagano umijesite, uz eventualno dodavanje brašna kako bi vam tijesto bilo glatko i meko te da se ne lijepi. Sve se radi odmah, ni kvasac ni tijesto ne ostavljajte da raste. Ovisno o tome koju veličinu kiflica želite, dijelite tijesto na veće ili manje loptice. Valjkom razvucite tijesto u oblik elipse pa stavite fil po želji (sir, šunku ili džem, marmeladu…) i rukama lagano urolajte u kiflicu.
Posudu za pečenje podmažite margarinom i posložite kiflice s razmakom od barem 2 cm jer dosta narastu dok se peku. Ostavite ih na toplom mjestu oko dva sata pa narasle kiflice premažite majonezom i pospite sezamom. Pećnicu ugrijte na 220 stupnjeva i pecite dok kiflice ne porumene. Pazite da se ne prepeku! Margarin ili maslac otopite i ugrijte u lončiću s poklopcem. Pečene, tople kiflice odmah prelijte vrućim margarinom, na svaku kiflicu po žlicu do dvije i ostavite da se ohladi.
Želite peći kolač, ali nemate mlijeko? Nema problema, postoji nekoliko namirnica koje možete koristiti umjesto njega: