Kada je riječ o bacanju hrane, prva stvar o kojoj mnogi od nas pomisle je bacanje ostataka ručka ili večere u smeće. I kao što možete zamisliti, to čini prilično mnogo otpada. U stvari, između 30% i 40% hrane u SAD-u se baca, prema Ministarstvu poljoprivrede, odnosno otprilike jedna trećina cjelokupne zalihe hrane baci se svake godine. Riječ je o više od 100 milijardi dolara vrijedne hrane, sve izgubljene na nacionalnim odlagalištima, piše Eating Well.
Nova anketa, koju je naručio HelloFresh, a provela tvrtka za istraživanje tržišta OnePoll, još je više razbila ovu statistiku razgovarajući s 2000 odraslih koji kupuju namirnice u svom kućanstvu. U prosjeku, ispitanici su potrošili 248 dolara na namirnice svaki tjedan, a 1 od 10 je izjavio da je potrošio blizu 500 dolara. I oni obično svaki tjedan bace te namirnice u vrijednosti od oko 63 dolara. Dodatno, kada ljudi kuhaju hranu kod kuće, 25% "uvijek" ili "često" napravi više nego što može pojesti, a 83% namjerava imati ostatke. Ali 32% tvrdi da će ih vjerojatno zaboraviti. Ispostavilo se da je zaboravljanje hrane jedan od glavnih razloga zašto ljudi (35%) bacaju hranu. Iako bi 43% ljudi radije pojelo ostatke hrane, 24% je izjavilo da im dosadi ista hrana prije nego što je nestane. Prema anketi, Amerikanci se uglavnom bore s iskorištavanjem sljedećih namirnica.
Mrkva: Mrkva je hranjiva, ukusna i prilično izdržljiva. Zapravo, mrkve mogu trajati dva do tri mjeseca u hladnjaku, ako ih pravilno skladištite, prema kolumnistu Food52 “Kitchen Scientist” Niku Sharmi. Ipak, 14% sudionika ankete ih često baca.
Meso: Amerikanci konzumiraju sve veću količinu mesa, no novo istraživanje pokazuje da ne jedemo dovoljno! Oko 15 posto ispitanika navelo je meso među namirnicama koje najčešće bacaju. Relativno kratak vijek trajanja hladnjaka vjerojatno igra ulogu u tome. Sirovo mljeveno meso dobro je samo dan ili dva, dok odresci i kotleti mogu trajati tri do pet dana, prema USDA-i. Nakon kuhanja dokrajčite ostatke govedine, peradi i plodova mora u roku od tri do pet dana, savjetuje agencija.
Jaja: Čak i kada su cijene visoke, a zalihe niske, neki ih potrošači još uvijek puštaju da propadnu—16% ispitanika, prema anketi. Jaja mogu trajati tri do četiri tjedna u hladnjaku, prema USDA. Zapravo, često traju duže od datuma “prodati do”. Stručni savjet: “Ostavite ih u njihovoj kutiji i stavite u najhladniji dio hladnjaka, a ne u vrata”, navodi USDA.
Delikatesni i mesni proizvodi: Iako se često jako veselimo sendviču sa šunkom, naresci koje ste upravo kupili odjednom su postali sluzavi, što je prvi znak kvarenja. Zatvoreni paket mesa za ručak dobar je do dva tjedna u hladnjaku, prema USDA-i. Ali kad se jednom otvori, sat otkucava. Pojedite ga u roku od tri do pet dana ili je izgubljen slučaj. Oko 16% ispitanika saznalo je na teži način.
Avokado: Avokado može biti dosta kompliciran, jedan dan, bit će jarko zelena, tvrda kao kamen i nemoguće ga je razbiti. Sljedećeg je dana crn kao mrak s opuštenom kožom i kašastim smeđim neredom iznutra. Čak i ako ste dovoljno sretni da nađete savršeni primjerak između svog nezrelog i prezrelog, ali možda će vam trebati samo polovica tog voća da ukrasite svoj tost. Smislite što učiniti s tom drugom polovicom ili je zaboravite. Nije ni čudo da ih 17% ispitanika na kraju baca. Zreli avokado može izdržati dva do tri dana u hladnjaku, dok je nezrelom potrebno četiri do pet dana na pultu samo da postane jestiv, prema američkoj trgovačkoj grupi Avocados iz Meksika. Koristite sok od limuna i plastičnu foliju kako biste sačuvali sve nepojedene polovice.
Kruh: Je li vaš francuski baguette ustajao? Možete ga pretvoriti u nešto korisno, poput krušnih mrvica ili krutona. Ili, možete učiniti ono što većina ljudi radi – uključujući 21% ispitanika – i baciti ga. Pečeni kruh i peciva kupljeni u trgovini općenito ostaju svježi samo dva do četiri dana na sobnoj temperaturi, prema USDA. Željeti da vam štruca duže traje? Nemojte je držati u hladnjaku i nabavite odgovarajuću kutiju za kruh.
Jabuke: Američka ljubav s jabukom datira stoljećima, a ona je i dalje jedno od najpopularnijih voća u zemlji. Amerikanci su konzumirali više od 15 funti po osobi 2022. godine, prema Statisti. Unatoč svom obožavanju, one su također jedna od najčešćih namirnica koje se bacaju, i to kaže 21% ispitanika. Ako ih se pravilno skladišti, otporna jabuka može ostati svježa do četiri do šest tjedana u hladnjaku. Za najbolje rezultate, čuvajte u posudi za pečenje u perforiranim plastičnim vrećicama i često ih provjeravajte ima li nagnječenja, prema Wisconsinskoj farmi Apple Holler. Ona stara izreka o tome da “jedna loša jabuka može pokvariti cijelu hrpu” nije samo narodna priča. To je znanost. Plin etilen također može brzo pokvariti susjednu hranu.
Mlijeko: Amerikanci ne piju onoliko mlijeka koliko su prije—potrošnja je pala tijekom 2010-ih, prema USDA-i. Većina toga, očito, odlazi u odvod, a 21% ispitanika navodi mlijeko među proizvodima koji se najčešće bacaju. Prema Sveučilištu Clemson. pravilno hlađenje ključno je za kvalitetu i sigurnost, budući da se čak i pasterizirano mlijeko može brzo pokvariti u pogrešnim okolnostima,. Ako se skladišti na pravilan način, ispod 4-5 stupnja Celzijusa, mlijeko razreda A može zadržati svoj svježi okus jedan do pet dana nakon datuma “prodati do”.
Banane: Banane su voće koje se najviše konzumira u SAD-u – više od 26 funti po osobi u 2021., prema Statisti. One se također najčešće bacaju, prema 23% ispitanika u anketi. Ako ih spremate u kuhinju, to bi mogao biti dio problema. Prema međunarodnom voćnom divu Doleu, banane bi trebale biti na temperaturi od oko 11-12 stupnjeva Celzijusa. U toplijem okruženju mogu prebrzo sazreti. “Tamnija soba bez izravne sunčeve svjetlosti je idealna”, savjetuje tvrtka. Također: držite ih podalje od ostalog voća poput jabuka i avokada, koje inače ubrzava sazrijevanje i truljenje.
Zelena salata: Koliko vam se puta ovo dogodilo? Uzmete paket svježeg lisnatog povrća, dovoljnog za pripremu više salata u narednim danima. Ali salate ne traju dalje od prve zdjele. Do druge runde postale su smrdljive i sluzave. To je uobičajen problem: 27% ispitanika identificiralo je zelenu salatu kao hranu koju je najteže potrošiti. Autorica kuharice Melissa Clark ima koristan trik. “Stavite suhi papirnati ručnik u vrećicu s patentnim zatvaračem sa svojom zelenom salatom i on upije višak vlage i ostat će tjedan dana.”
Stručnjaci za sigurnost hrane kažu da su ovo najčešće pogreške koje ljudi rade u kuhinji: