manje hranjivo

Istraživanje pokazalo: Povrće nije kao prije 50 godina

Brokula
Foto: Thinkstock
25.02.2015.
u 21:00

Uočen je pad hranjivih tvari u povrći, voću,, ali i žitaricama, posebno u pšenici

Roditelji su nas učili da je povrće najzdravija namirnica, ali ono današnje i nije toliko hranjivo kao njihovo od prije 25 godina.

Razina minerala u voću i povrću pala je čak i do 40% od 1959. do 2009. navodi se u studiji u HortScienceu.

Iako je prošlo dosta godina od studije znanstvenici i danas kažu kako se nutritivna vrijednost povrća i voća tijekom tih kratkih godina nije promijenila.

Prema studiji dr. sc. Donalda Davisa, znanstvenog suradnika u Centru za održavanje poljoprivrede i prirodnih resursa u Washingtonu, na 43 različite vrste voća i povrća u proteklih 50 godina uočen je znatan pad količine proteina, kalcija, fosfora, željeza, vitamina B2 i C.

Isto vrijedi i za žitarice: fosfor, mangan, sumpor, kalcij, cink, bakar i magnezij su smanjeni u usjevima pšenice.

>>8 namirnica dobrih za bubrege

>>Ne volite zamrzavati namirnice? Nakon ovoga ćete promijeniti mišljenje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije