Često se događa da iz sudopera u kuhinji dolazi neugodan miris, a uzrok tog mirisa najčešće su ostaci hrane koji se talože u odvodu i na kojima se potom stvaraju bakterije. Osim što razne tekućine i mali ostaci hrane koji u odvodu zaglave s vremenom mogu početi smrdjeti, mogu i prouzročiti začepljenje. Iz tog razloga vrlo je važno redovito čistiti i ispirati odvod, a evo i kako ćete to najlakše učiniti, piše Express.
Maslinovo ulje kao sredstvo za čišćenje? Evo gdje će napraviti `čuda`:
Soda bikarbona i krupna sol
Lonac napunite vodom i kuhajte dok ona ne bude kipuća. Zatim u nju dodajte pet žlica krupne soli i isto toliko sode bikarbone, te ulijte u odvod. Neugodni mirisi i bakterije će nestati.
Soda bikarbona i alkoholni ocat
Stavite kuhati pola litre vode i dodajte jednu čašu bijelog octa. Zatim stavite oko 100 grama sode bikarbone u otvor sudopera i nakon toga kipuću vodu s octom. Začepite odvod i ostavite da djeluje preko noći.
Ocat i krupna sol
Nakon sto ste zakuhali dvije litre vode, dodajte malo octa i nekoliko žlica krupne soli. Smjesu ulijevajte u odvod malo po malo, u razmaku od jednog sata.
Limun
Iscijedite dva limuna i ulijte sok u odvod. Ostavite da djeluje nekoliko sati i, ako možete, nemojte u to vrijeme otvarati slavinu. Limun je odlično prirodno sredstvo za dezinfekciju.
Ova mjesta mnogi zaborave očistiti, a puna su bakterija!