Kombinacija blagdanskih slastica, alkohola i manjka sna često čini da se sutradan osjećamo prilično loše, pa liječnici savjetuju kako ovih blagdana možemo izbjeći ili bar ublažiti mamurluk nakon vesele večeri.
- Studije su identificirale tri najčešća čimbenika koji utječu na pojavu i težinu mamurluka - rekla je za Yahoo obiteljska liječnica iz Arizone dr. Evelyn Darius, a prvi je, kaže, vrijeme kad smo počeli piti; naime što ranije počnemo, veća je vjerojatnost za mamurluk sutradan...
Vino za srce, a šampanjac za mozak? Doznajte zašto su dobra ova alkoholna pića
Drugi je čimbenik, objašnjava, izbor pića, jer istraživanja pokazuju da pića tamne boje više toksičnih kemikalija koje mogu pogoršati mamurluk.
- Tamno obojena pića poput rakije, vina, tekile i viskija imaju veće koncentracije kongenera, dok ih bistra pića poput votke, gina i ruma imaju manje, pa će rjeđe uzrokovati mamurluk - kaže Darius i dodaje da je treći čimbenik za pojavu mamurluka - naš metabolizam.
- Pojava mamurluka ovisi o brzini pretvorbe alkohola u acetaldehid; što je taj proces brži, šanse za mamurluk su manje - dodala je.
A da biste ga što bolje izbjegli, medicinska direktorica klinike One Medicalu i liječnica dr. Natasha Bhuyan kaže da su ključni priprema i umjerenost - i preporučuje sljedeći pristup:
- pijte puno vode i dan kad pijete alkohol i dan prije i dan koji planirate piti i
- naspavaj se
- izbjegavajte popiti previše alkohola, svatko ima drugačiju granicu za mamurluk.
- izbjegavajte piti na prazan želudac.
- Iako se stručnjaci slažu da ne postoji čarobna pilula koja ga može potpuno ukloniti, mamurluk se može ublažiti, a može se i ubrzati procesa 'ozdravljenja' organizma - tvrdi liječnica i autorica Linda Shiue i otkriva da su neke studije otkrile da prehrana bogata većom količinom B vitamina (posebno B3) i cinka, značajno može smanjiti mamurluk.
- Pomažu i san, hidratacija i uzimanje protuupalnih lijekova kao što su aspirin ili ibuprofen, a simptome mogu ublažiti i šalica čaja od đumbira ili obroka bogat ugljikohidratima - rekla je Shiue.
Isto tako, dodaje, piće s elektrolitima i malo šećera može pomoći da se oporavimo brže nego sa samom vodom, jer je tijelu potrebno nadoknaditi razinu elektrolita i šećera koje alkohol može smanjiti, a ako osjećate i mučninu, Shiue savjetuje 'laganu' hranu poput banane, riže, jabuke i tosta.
- Neugodni se gastrointestinalni simptomi mogu ublažiti i antacidima koji se prodaju bez recepta, kao i kofeinskim napitcima poput kave i čaja koji su stimulansi, pa se mogu suprotstaviti slabosti i umoru - dodala je.
Burna noć: Muškarac pokazao zašto treba biti oprezan s alkoholom...
ne serendaj to su osnove.. Popiti vodu od kiselih krastavaca ili od repe ili zelja taj dan dok se pije ili drugi dan.. kebab i spavanje dva tri puta drugi dan i ko nov si do navecer ili do drugi dan i jos da.. manje šmrkalica