Iako nas još griju ugodne temperature, dolaskom jeseni bitno je raditi na jačanju imuniteta kako naš organizam ne bi hladnije vrijeme dočekao nespreman i potpuno neotporan na prehlade. Priprema je bitna!
Vitamine je uvijek bolje unositi prirodnim putem: jedući voće i povrće te pijući zdrave napitke.
Nutricionisti prije svega ističu da treba birati sezonsku hranu jer je prirodno bogata hranjivim tvarima i štiti nas od bolesti karakterističnih za hladnije dane. Za poboljšanje imuniteta zato često pijete zeleni čaj koji je bogat antioksidansima, a kao dobar izvor željeza i cinka pripremajte mlado i nemasno meso.
Nije naodmet ponoviti kako bi svakodnevno trebalo uzimati pet obroka voća i to sezonskog (primjerice u jeseni kruške, jabuke, grožđe...) jer obiluje mineralima, vitaminima i antioksidansima koji su potrebni organizmu.
Stručnjaci isto tako savjetuju i konzumaciju začina koji griju tijelo:
– Od začina tu svakako treba spomenuti češnjak, cimet, čili, đumbir i luk, koji će potaknuti cirkulaciju i zagrijati naše tijelo, kojem definitivno odgovara kombinacija "slatkih i oštrih" okusa koji štite naš organizam od utjecaja hladnoće – objašnjava Goran Purić, nutricionist Savjetovališta za nutricionizam i dijetetiku eHrana.