Ovo je univerzalni slatkiš koji možete ponuditi kod svečanih ručkova i večera, ali i umjesto večere. Svi ga vole i budite sigurni da ne možete pripraviti toliku količinu koja se ne bi mogla pojesti – stoji kao napomena uz recept za jabuke u šlafroku u Bračnoj kuharici Igora i Slavice Mandić. Evo i recepta za ovu omiljenu poslaticu koja najbolje prija u ovo doba godine.
Jabuke u šlafroku (recept Igora i Slavice Mandić)
Sastojci:
4 reske jabuke (najbolje su vrste kanada)
3 jaja
200 g brašna
1 dl vode
2 dl bijelog vina
na vrh noža soli
1 žlica šećera (sitnog)
šećer u prahu za posipanje
cimet
ulje za prženje
Priprema:
Ogulite jabuke, izdubite peteljke i narežite ih na okrugle ploške. Brašno malo posolite, pošećerite i izmiješajte s bijelim vinom u glatku smjesu. Dodajte jaja pa dalje miješajte. Ako vam se tijesto čini suviše gusto, dodajte još malo vode. Ostavite ga pola sata da odstoji. Zagrijte oko pola litre ulja. Ploške jabuka umočiute u tijesto i pržite na jakoj vatri dok ne dobiju zlatnorumenu boju. Nemojte ih probadati vilicom prilikom okretanja u tavi da ne bi upile suviše masnoće, već ih pomoću dvije vilice oprezno preokrenite. Kad su gotove, izvadite ih na papirnate ubruse. Poslužite jabuke u šlafroku posute sitnim šećerom i cimetom.