Esplanadini štrukli pripremaju se od tek nekoliko svježih sastojaka prema istom provjerenom receptu već više od pola stoljeća, a sinonim su za tradiciju i kvalitetu domaće gurmanske ponude. – Štrukli se izrađuju ručno u našoj slastičarnici i upravo su zbog toga posebno cijenjeni. Tijesto se mijesi i razvlači preko cijeloga stola dok ne bude sasvim tanko, poput plahte. Potom se puni svježim sirom, a štrukli se oblikuju tankim porculanskim tanjurićem te se potom kuhaju na pari, pažljivo stavljaju u keramičku posudu, preliju finim vrhnjem i zapeku u pećnici dok ne poprime zlatno smeđu boju. Gosti ih jednostavno obožavaju, a konzumiraju se kao predjelo, glavno jelo uz malo soli ili kao desert sa šećerom, dok su meni ipak najfiniji oni slani, i to upravo zimi jer su savršena okrepa – istaknula je šefica Esplanadine kuhinje Ana Grgić Tomić. Ukoliko niste u prilici pojesti štrukle u autentičnom ugođaju Esplanadina Le Bistroa, pokušajte ih pripremiti kod kuće prema receptu koji se nije mijenjao desetljećima.
Esplanade Gourmet štrukli
Za tijesto:
250 g oštrog brašna
250 g glatkog brašna
50 ml ulja
prstohvat soli
malo mlake vode
1 jaje
Nadjev:
1000 g svježeg zagrebačkog sira
prstohvat soli
4 jaja
2 jušne žlice glatkog brašna
Preljev:
80 g maslaca
60 g krušnih mrvica
500 ml vrhnja
Priprema:
Prosijte brašno. Pripremite malo mlake vode. Napravite malo udubljenje u središtu prosijanog brašna, u njega stavite sol, ulje i jedno jaje. Pomiješajte sve polako dodajući mlaku vodu. Mijesite tijesto dok ne postane potpuno glatko. Podijelite tijesto na tri jednaka dijela, četkicom ih namastite uljem, pokrijte zagrijanom zdjelom i ostavite da odstoji oko pola sata. U međuvremenu pripremite nadjev od svježeg sira, umućenih jaja i soli dok smjesa ne postane lagana i pjenasta. Dodajte glatko brašno i dobro promiješajte. Stolnjak dobro pobrašnite. Razvaljajte valjkom jedan od komada tijesta te nastavite razvlačiti tijesto nabrašnjenim rukama prema rubovima stola dok ne postane tanko. Ostavite razvučeno tijesto da se malo prosuši. Rasporedite trećinu pripremljenog nadjeva preko jedne polovine pripremljenog tijesta i zamotajte u savijaču. Pritisnite savijaču svakih 5 cm ručkom velike kuhače, a zatim izrežite štrukle rubom tanjurića. Rubovi tijesta moraju biti lagano slijepljeni da smjesa ne izlazi. Kuhajte štrukle u slanoj kipućoj vodi oko 15 minuta, ali ne kuhajte istodobno velike količine. Izvadite štrukle iz vode šupljom žlicom, da se ocijede, te ih složite na tanjur. Kuhane štrukle složite u duboku posudu za posluživanje (može jedna veća ili nekoliko manjih keramičkih), prelijte vrhnjem za kuhanje i pecite u pećnici na 200 °C oko 45 minuta do zlatnosmeđe glazure.