INDIJA

Jaisalmer - Pješčana bajka Indije

Jaisalmer
Foto: Pablo Pecora
1/5
10.03.2010.
u 09:00

Grandiozan pješčani dvorac Jaisalmer najveći je ponos istoimenoga grada, ali i cijele pokrajine Rajasthan.

Grandiozan pješčani dvorac Jaisalmer najveći je ponos istoimenoga grada, ali i cijele pokrajine Rajasthan. Ta je utvrda živi spomenik dugo izgubljenom pustinjskom carstvu – “zlatnom gradu snova” – koji nadmašuje očekivanja i najvećih avanturista.

Uzdiže se na gorju Trikuta, sagrađen je 1156. godine i jedan je od najstarijih dvoraca na ovome području. Unutar njegovih fascinantnih zidina visokih oko 30 metara i zaštićenih s 99 tornjeva nalazi se stari grad, velik gotovo kao četvrtina novoga grada Jaisalmera. Ganesh Pol, Suraj Pol, Bhoot Pol i Hawa Pol imena su četiriju ulaza u dvorac, od kojih je svaki ukrašen predivnim lukovima i malim hramovima. Uske uličice tvore pravi avanturistički labirint!

Kada je sunce na zalasku, dolazi do predivne refleksije svjetlosti te cijeli dvorac poprima nevjerojatnu zlatnu boju koja je inspirirala indijskog filmskog redatelja i pisca Satyajita Raya da ovdje snimi kriminalistički film “Zlatni dvorac”.

Nekada je ovo pustinjsko mjesto bilo važna trgovačka točka i vrata na Putu svile, danas je tek jedna od turističkih atrakcija koja osvaja putnike na proputovanju Indijom. Nažalost, zbog problema s odvodnjavanjem, jakih monsuna, ali i prevelike koncentracije ljudi ova pješčana bajka polako tone i stapa se s gorjem Trikuta. Stoga, krećete li put Indije, nikako ne propustite safari pustinjom Great Thar, poznatijom pod nazivom Velika indijska pustinja, i zaustavljanje u egzotičnom gradiću Jaisalmeru dok njegova legenda još uvijek živi!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije