Naranče i grejp mogu smanjiti rizik od moždanog udara, tvrde znanstvenici s medicinskog fakulteta East Anglia.
Jedete li to voće ili pijete li sokove od njega za doručak, zbog flavonoida i antioksidacijskih spojeva kojih ima u voću, povrću, tamnoj čokoladi i crvenom vinu, vaš će mozak imati zaštitu od napada, piše Daily Mail.
Žene koje su uzimale velike količine flavonola (podgrupe flavonoida) u narančama i grejpu imale su 19 posto manji rizik od ishemičnog moždanog udara (povezanog s krvnim ugrušcima) nego žene koje su unosile najmanje količine. Istraživanje je u 14 godina provedeno na gotovo 70.000 žena.
ISTRAŽIVANJE
Jedite puno voća, štitit će vas od moždanog udara
Naranče i grejp mogu smanjiti rizik od moždanog udara, tvrde znanstvenici s medicinskog fakulteta East Anglia.
Komentara 1
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.
oprezno s grejpom, on blokira neki enzim u jetri na koji se inače nadovezuju lijekovi pa kod kroničnih bolesnika može izazvati predoziranje lijekom, naročito to vrijedi kod srčanih bolesnika i tlakaša...........nijemački doktori su to otkrili još prije 5-6 godina kao ne i više......