Juha od šparoga jednostavna je za pripremu, osobito ako već imate spreman povrtni temeljac. Još bolja ideja je da tvrde dijelove stabljika koje nećete upotrijebiti ubacite u lonac s vodom i od njih pripremite temeljac. Danas isprobajte recept za juhu s bloga MyTastyPot.
Krem-juha od šparoga
Sastojci:
1 vezica šparoga
komadić celera
1 veći krumpir ili 2 srednja
1 l povrtnog temeljca
1 čaša bijelog vina, 200 ml
100 ml neutralnog vrhnja
prstohvat češnjaka u prahu
sol
papar
maslinovo ulje
komadić parmezana za posipanje, sitno riban ili u listićima
peršin
Priprema:
Krumpir, šparoge i celer narežite na krupnije komade (da ne gubite vreme, jer ćete ih svakako pasirati) i sve zajedno popržite na ulju. Dodajte sol, papar, a zatim i bijelo vino i ostavite da se sve krčka još 5 minuta. Prelijte temeljcem (s temeljcem je juha ukusnija, ali ako nemate spreman temeljac, možete dodati i vodu). Sve kuhajte jedno 30-ak minuta na tihoj vatri. Na kraju dodajte vrhnje, ispasirajte povrće i ostavite još 5 minuta da se kuha. Juhu poslužite toplu, posutu svježim peršinom i parmezanom, uz neizostavne krutone.