SASTOJCI
30-40 g suhih vrganja
glavica luka
2 mrkve
400 g muškatne tikve
češnjak, šalica heljde, šalica prosa, sol, papar, maslinovo ulje
PRIPREMA: Heljdu namočite pola sata, proso isperite. Vrhanje namočite u mlakoj vodi.
Luk i češnjak nasjeckajte na sitno, a mrkvu na kolutiće. Bundevu izrežite na kockice pa dodajte s ostalim namirnicama na luk koji ste pirjali do staklastoga ma maslinovom ulju. Podlijevajte pilećim temeljcem ili vodom (mlakom!) dok svi sastojci ne omekšaju. Tada dodajte proso i heljdu, dolijte još mlake vode, začinite i ostavite da kuha na laganoj vatri. Kuhajte još 20-tak min, dok heljda i proso ne omekšaju. Po želji pospite peršinom ili vlascem.
SAVJET PLUS: možete zakuhati male noklice od heljdinog brašna ako vam je varivo rijetko.