Izletišta u rustikalnom ambijentu uz gastroponudu s domaćim proizvodima pravo su utočište za one koji žele pobjeći od gradske vreve i stresa. Kako bi bez problema uživali, ugostitelji pozivaju goste da se najave kako bi rezervirali mjesto. Izletnici hrle u “Gogo” u Slanom Dolu, gdje jela pripremaju na tradicionalni način.
– Gosti vole zapečene štrukle, a cijena im je 26 kuna, pastrvu, koja stoji 140 kuna po kilogramu, i teletinu s pekarskim krumpirom za 70 kuna. Tu su i naše sezonske juhe poput juhe od tikvica ili koprive, čija sezona dolazi – objašnjava vlasnik Goran Bašić.
Osim slanih jela u ponudi imaju i domaće likere, čajeve i pekmeze koje rade po tradicionalnoj obiteljskoj recepturi. Obiteljska tradicija i ponuda domaćih jela ono je što pokreće izletište Dumić već 98 godina, a gosti u njima mogu uživati od četvrtka do ponedjeljka. Ovaj obiteljski biznis nalazi se samo nekoliko kilometara od grada Samobora, a u ponudi imaju pastrvu u kukuruznom brašnu koju ćete platiti 60 kuna, samoborski kotlet za 56 kuna, racu s mlincima za 70 kuna i druga tradicionalna jela. Raznolika je i ponuda pića, a ističu takozvanu kupažu, odnosno domaće vino koje se radi od tri sorte grožđa, a pije se s mineralnom vodom, u obliku popularnog gemišta.
Podno starog grada Okića, pak, stoji izletište u kojem se mogu vidjeti i uporabni predmeti koji su se u prošlosti koristili u tom kraju. Etnokuća pod Okićem čuva tako zavičajnu zbirku, a kuću, kaže vlasnik Marijan Slakoper, okružuje velika okućnica s dvije terase i vanjskom kuhinjom, a kod njih se može i kampirati. Zbog koronavirusa pripremu hrane izbacili su iz ponude, ali gosti mogu koristiti njihovu kuhinju kako bi sami spremili hranu, sami organizirati catering ili sa sobom ponijeti hranu.
U Samoborskom gorju i njegovoj okolici ima još sličnih izletišta, poput domaćinstva Oslaković u Prekrižju Plešivičkom, gdje kuhaju i lovačke specijalitete poput juhe od fazana ili paprikaša od divljači. U blizini je i vinarska obitelj Sirovica, kod koje se uz njihova vina može kušati cijela paleta jela, od hladnih narezaka do patke ispod peke. Štrukli, sir i vrhnje, umaci s vrganjima, purice i patke s mlincima spremaju se, među ostalim, na OPG-u Kuzmanović u Slavagori. A to je tek dio ponude...