Ne treba vam čarobni štapić da voće, povrće, gljive, žitarice, orašaste plodove, sjemenke i ostale namirnice biljnoga podrijetla brzo i jednostavno pretvorite u ukusne veganske delicije. Potrebno je samo malo volje, vremena i Vege kuharica! U suradnji s Prijateljima životinja, Večernji list pripremio je kuharicu s veganskim receptima koje možete isprobati neovisno jeste li početnici ili već iskusni u kuhanju zdravih, hranjivih i jednostavnih jela.
Ne zaboravite - namirnice biljnoga podrijetla blagotvorne su za ljudski organizam i sprječavaju nastanak mnogih bolesti današnjice kao što su dijabetes tipa 2, kardiovaskularne bolesti, visoki krvni tlak, tumor debelog crijeva, alergije i mnoge druge. Uz to smanjuju utjecaj na klimatske promjene i zagađenje planeta te spašavaju nebrojeno mnogo životinjskih života. Među raznim receptima iz Vege kuharice donosimo recept za morsku paštetu!
Morska pašteta
Sastojci:
- 140 g suncokreta
- 70 g badema
- 4 žlice iscijeđenog limuna
- ½ žličice soli
- ¼ žličice papra
- 3 žlice luka
- oko 6 žlica vode (ili po potrebi) za lakše miksanje
- 1 režanj češnjaka
- žlica nasjeckanog svježeg kopra
- 3 žlice usitnjenih algi* koje su vam dostupne (za blaži morski okus dodati manje algi)
Priprema:
Namočiti suncokretove sjemenke i bademe 4 sata. Nasjeckati luk, češnjak i kopar. Staviti u mikser sve sastojke osim vode, koju treba postupno dodavati po potrebi. Nekoliko puta postrugati stijenke kako bi se bolje samljelo. Držati u hladnjaku do 5 dana.
POVEZANI ČLANCI:
Ovu srijedu 30. kolovoza Večernji list i Prijatelji životinja daruju prilog „Vege kuharica“ u kojem donosimo ideje za pripremu veganskih jela blagotvornih za ljudski organizam koja sprječavaju nastanak mnogih bolesti. Uživajte u tikvicama u morskom plaštu, morskim štapićima od artičoka i vege sushiju. „Veganizirajte“ svakodnevne recepte uz primjere iz Vege kuharice i napravite dobru stvar za sebe i naš planet.