Spremati hranu u hladnjak kako biste održali rok trajanja i svježinu zapravo nema smisla ako ju ne slažete pravilno i sve samo stavljate jedno na drugo bez razmišljanja. Hladnjaci su podijeljeni na nekoliko temperaturnih zona, a svaka od njih odgovara različitoj vrsti namirnica, prenosi Women's Health i donosi detaljne upute kako bi se hrana trebala pospremati.
Na dnu hladnjaka, u pretincima, najbolje je čuvati voće i povrće. Bitno je da ih odvojite, dakle u jednom pretincu držite voće, a u drugom povrće jer voće poput jabuka, šljiva i kruške proizvode etilen - plin koji ubrzava truljenje. Lako se prenosi na druge namirnice, pa bi bilo dobro da ih razdvojite.
Donja polica služi za pohranu vakuumiranog sirovog mesa, jaja, morskih plodova i mliječnih proizvoda - jer je u tom dijelu temperatura najniža. Ipak, pripazite i dalje da ne stavljate namirnice jednu na drugu jer se tako povećava rizik od širenja bakterija.
Stalno vam se čini da tlo drhti pod nogama? Stručnjaci tvrde da su to fantomski potresi
U vratima je temperatura najviša, pa ondje stavite namirnice koje se ne mogu tako brzo pokvariti poput senfa, sokova, kečapa, marmelade...
Na gornju policu, gdje je temperatura najstabilnije, stavite ostatke hrane, namaze i začine - sve će puno dulje ostati svježe.
Ipak, postoje i neke namirnice kojima hladnjak može naškoditi. Krumpir i luk ne vole niske temperature i svjetlo - izgube svojstva, brže trule i pokvari se okus - pa je njih najbolje držati u kutijama i to vani, na balkonu ili u dvorištu. Osim njih, rajčice isto više vole biti na toplom, pa ih ostavite na sobnoj temperaturi.
Volite jabuke? Nova sorta će vas oduševiti - u hladnjaku može biti i godinu dana
Sad moram kupiti novi hladnjak, moj ima samo jedan pretinac u dnu, a samo je star 4 mjeseca, pa zašto, pitam se zašto niste ranije objavili ovaj članak.