Uopće nema prepreke da na žar ne 'bacite' i kakvu hobotnicu, škampa ili svježu ribicu. U bogatoj ponudi na domaćim ribarnicama treba samo naći svog favorita – slatkovodnog ili morskog, kojega će vam prodavači i očistiti. Pazite samo da kupite ribu s čvršćim mesom, koje se neće odmah raspasti, brancina, oradu, pastrvu, lososa, tunu, morskog psa... Na žaru se lako peku cijele ribe – i do 2,5 kg, koje će zbog kosti ostati i sočne (veće nekoliko puta poprečno zarežite), a ako ste ljubitelj fileta bez kosti ili odrezaka koji će se prije i ispeći, neka budu debljine od 2 cm i više (fileti i s kožom s jedne strane) te marinirani u ulju, limunu i začinskim travama.
Ribu prije pečenja dobro posušite, nauljite, začinite i ostavite na sobnoj temperaturi, potom zagrijte roštilj (na 200 do 230 stupnjeva) ostružite ga i nauljite rešetku. Nauljena svježa riba obično se sama odvoji od rešetke, kada je donja strana pečena. Delikatniju ribu omotajte u aluminijsku foliju sa začinskim biljem i tako ispecite.
VEZANI ČLANCI:
Ražnjići od grdobine s kivijem
Sastojci:
- 800 g grdobine (dobar je i morski pas)
- 20-30 ml maslinova ulja
- 200 g kivija
- 50 ml maslinova ulja
- 20 g meda od kadulje
- sol
- svježi peršin
Priprema: Ribu narežite, posolite i nabodite na drvene štapiće. Gril tavu premažite maslinovim uljem i ispržite riblje ražnjiće. Kivi ogulite, narežite i izmiksajte u blenderu. Posolite po želji pa polako dolijevajte ulje i med. Umak poslužite uz ražnjiće i pospite ih sjeckanim peršinom.
Losos s guacamole umakom
Sastojci:
- 4 fileta lososa (600 g)
- 1 žličica soli
- ¼ žličice mljevenog papra
- 2 žličice maslinova ulja
- 1 žličica sezama
Za guacamole:
- 2 avokada
- ½ luka
- 4 cherry rajčice
- 2 limete
- 1 šaka listova korijandera
- ¼ žličice soli
- ¼ žličice mljevenog papra
Za salatu:
- 300 g cherry rajčica
- 50 g ljubičastog luka
- 300 g listova zelene salate
- 3 žlice maslinova ulja
- ¼ žličice soli
- 1 žlica soka limuna
Priprema: Filete lososa posušite kuhinjskim ubrusom, posolite ih, popaprite i lagano nakapajte maslinovim uljem. U hladnu gril tavu s neprianjajućim dnom stavite filete lososa na stranu bez kože i ostavite da se lagano zagrijavaju. Kada počnu cvrčati, pržite ih još tri minute na srednje jakoj vatri. Potom ih okrenite na stranu s kožom i pržite još pet minuta, da koža postane hrskava. Maknite ribu s vatre. Za guacamole avokada narežite na manje komade i ubacite ih u blender zajedno s lukom i cherry rajčicama. Dodajte sol, papar, sok limete i listove korijandra te miksajte do željene teksture. Za salatu narežite cherry rajčice, ljubičasti luk i listove salate, posolite, prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom pa promiješajte. Prije posluživanja sve pospite tostiranim sezamom.
VEZANI ČLANCI:
Hoba s grila s pečenim krumpirima
Sastojci:
- 1 – 1,2 kg hobotnice
- 500 g krumpira
- 8 listova svježeg lovora
- 4 režnja češnjaka
- 200 g maslina kalamata
- 100 ml majoneze
- 200 g cherry rajčica
- 3 žlice biljnog ulja
- 1 žlica nasjeckanih listova svježeg peršina
- sol i svježe mljeveni papar
Priprema: Dobro operite i očistite hobotnicu pa je ubacite u veći lonac s listovima lovora, oguljenim češnjakom i nekoliko zrna papra. Ulijte vode do dva prsta iznad hobotnice pa pustite da lagano kuha oko sat vremena, odnosno dok omekša. Izvadite je vode, odrežite krakove i ostavite ih sa strane. Masline iskoštite pa ih izblendajte zajedno s majonezom u glatku smjesu. Nekoliko cijelih maslina ostavite za ukrašavanje jela. Očistite krumpir i narežite ga na tanje kriške ili kockice. Tavu debljeg dna dobro zagrijte pa na biljnom ulju prepržite krumpire dok ne postanu rumeni i mekani (cca 20 minuta). Ostavite ih sa strane na toplom pa na istoj masnoći prepržite cherry rajčice. Potom zagrijte gril tavu, lagano je namastite i na njoj ispecite skuhane krakove hobotnice koje ste posolili i popaprili. Dovoljno je po 5 minuta sa svake strane. Na tanjur za posluživanje prvo složite pečeni krumpir pa na njega krakove grilane hobotnice. Ukrasite pečenim mini rajčicama i cijelim maslinama, a potom sve prelijte pripremljenim umakom i pospite sitno sjeckanim peršinom.
Tuna steak
Sastojci:
- 4 odreska tune (po cca 200 g)
- 1 režanj češnjaka
- sok od jednog limuna
- 1 žlica sjeckanih listova svježeg origana
- 1 žlica sjeckanih listova svježeg bosiljka
- 1 žličica lagano preprženih sjemenki pinjola
- krupna morska sol
- svježi grubo mljeveni crni papar
- ekstradjevičansko maslinovo ulje
- 500 g krumpira
Priprema: U mužaru grubo izmrvite zrna crnog papra i krupnu morsku sol. Sitno nasjeckajte češnjak i svježi origano. Uspite sve u manju zdjelu, dodajte četiri žlice maslinova ulja i sok od jednog limuna, sve dobro promiješajte pa tu mješavinu dobro utisnite u odreske tune. Ostavite ih sa strane da se mariniraju, a u međuvremenu napravite prilog i pesto od bosiljka. Krumpir ogulite, narežite ga na ploške, posolite, popaprite i nauljite s maslinovim uljem. Možete dodati i nekoliko grančica ružmarina. Stavite krumpir peći pa pek-papir u zagrijanu pećnicu na 200 °C pola sata dok se tuna marinira. U blender stavite maslinovo ulje, prepržene sjemenke pinjola i šaku listova bosiljka, posolite, popaprite, pa usitnite u blenderu. Ostavite pesto sa strane u posudi. Kako bi odresci tune imali hrskavu koru, a unutra ostali roskasti, pecite ih na jako zagrijanim gradelama. Za odrezak debljine 2-3 cm dovoljno je 2-3 minute sa svake strane, inače će biti žilav i suh. Nakon pečenja odreske pospite origanom i prelijte pestom. Poslužite uz pečeni krumpir.
Uz ovih 5 jednostavnih i brzih trikova, roštilj će vam uvijek biti blistavo čist!