Vodite računa da odresci prije roštiljanja moraju stajati najmanje sat vremena na sobnoj temperaturi. Tako ih nećete 'šokirati' toplinom – ljepše će se ispeći i biti sočniji. Odresci svinjetine, govedine, junetine vole vruće rešetke, a ako ih pečete 'natur', bez marinade, meso dobro nasolite nekoliko sati do najmanje pola sata prije pečenja. Ne paprite prije pečenja jer papar brzo izgara i mesu daje gorkasti okus. Za srednje pečen odrezak idealna temperatura u sredini je oko 58 stupnjeva. Piletinu svakako pecite na umjerenijoj temperaturi (pileća prsa svega nekoliko minuta sa svake strane), isto tako i pljeskavice i ćevape, a rebarca za koja svakako preporučujemo marinadu, na slabijoj vatri, što dulje – i u prvoj fazi zamotane u foliju. Kad je sve meso pečeno, ostavite ga pokrivenog da odmori i sokovi se prožmu.
Sočna svinjska rebarca
Sastojci:
- 1,4 kg svinjskih rebara (već narezanih)
Za marinadu:
- 1 žlica smeđeg šećera
- 3 žličice mljevene crvene paprike
- 2 žličice češnjaka u prahu
- 1 žličica mljevenog crnog papra
- 150 ml vode
Za umak:
- 80 g luka
- 3 žlice ulja
- 2 češnja češnjaka
- 20 g pancete
- 1 žličica smeđeg šećera
- 300 ml svijetlog piva
- 1 žličica tabasca
- 200 ml pasirane rajčice
VEZANI ČLANCI:
Priprema: U veći komad folije u jedan red posložite pola količine narezanih rebara. Pomiješajte smeđi šećer, crvenu papriku, češnjak u prahu i papar. Pola količine začina dobro utrljajte sa svih strana u rebra na foliji. Zatvorite je prvo po dužini, pa onda jedan kraj folije također dobro zatvorite. Kroz otvoreni dio ulijte 75 ml vode, pa i taj kraj folije dobro zatvorite, ali pazite da folija nije previše stisnuta uz meso kako bi toplina mogla unutra cirkulirati. Na isti način pripremite i drugi paket. Pustite da rebra odstoje barem 1 sat, a dok se mariniraju pripremite umak. Sitno nasjeckani luk i pancetu popržite u tavi na ulju. Dodajte protisnuti češnjak, smeđi šećer i zalijte pivom. Umak pirjajte na laganoj vatri 10-ak minuta, pa dodajte pasiranu rajčicu i tabasco te još kratko kuhajte da se zgusne. Pripremljene pakete s mesom složite na zagrijani gril pa pecite 45 – 60 minuta na srednjoj vatri. Potom meso izvadite iz folije, vratite ga na gril i pecite na slabijoj vatri još 10 – 15 minuta premazujući ga čitavo vrijeme pripremljenim umakom. Meso poslužite s preostalim umakom.
T-bone s pikantnim umakom
Sastojci:
- 4 T-bone odreska (oko 4 cm debljine)
- sol, papar
- ulje za premazivanje roštilja
Za umak sriracha:
- 150-200 g čili papričica
- 200 g svježe crvene paprike
- 3 češnja češnjaka
- 3 žlice maslinova ulja
- 3 žlice jabučnog octa
- 3 žlice meda
- 1 žličica mljevenog šarenog papra
- sol
Priprema: Za umak sriracha u sjeckalicu stavite čili papričice očišćene od sjemenki i svježu crvenu papriku. Dodajte ostale sastojke i sve dobro izmiksajte da dobijete glatku pastu. Smjesu prebacite u manju posudu i stavite da kuha na laganoj vatri 15-ak minuta uz neprestano miješanje. Kad je umak gotov, ostavite ga sa strane dok izroštiljate meso. T-bone odreske dobro posolite i popaprite. Zagrijane rešetke roštilja premažite uljem te pecite T-bone odreske s obje strane da izvana budu zapečeni, a iznutra ostanu ružičasti. Pečene odreske maknite s roštilja i ostavite u toploj posudi da odstoje 10-ak minuta. Poslužite s umakom.
VEZANI ČLANCI:
Tortilje sa žara s piletinom i povrćem
Sastojci:
- 400 g pilećih prsa
- 1 Vegeta gril pikantna marinada
- 1 ljubičasti luk
- 1 veća crvena paprika
- 200 g ocijeđenog crvenog graha
- 200 g kukuruza šećerca
- papar, sol
- 100 g goude
- 10 manjih tortilja
Priprema: Piletinu prelijte marinadom i ostavite 30 minuta. Ljubičasti luk i crvenu papriku narežite na kriške i pirjajte nekoliko minuta na zagrijanoj tavici. Dodajte crveni grah i kukuruz šećerac. Začinite. Sir naribajte. Meso pecite na zagrijanom roštilju nekoliko minuta sa svake strane. Pred kraj na roštilju zagrijte i tortilje. Piletinu narežite na trakice i dodajte u pripremljeno povrće, napunite tortilje i svaku pospite naribanom goudom. Napunjene tortilje dodatno zapecite na roštilju.
Janjeći kotleti s mentom
Sastojci:
- 800 g janjećih kotleta
- ½ vezice svježe mente
- sol, papar
- 60 ml maslinova ulja
Priprema: Dvadesetak listića mente sitno nasjeckajte, pomiješajte sa solju i paprom i dobro natrljajte meso. Kotlete ispecite s obje strane na pola količine maslinova ulja. Pokapajte ih maslinovim uljem, dodajte listiće svježe mente i poslužite. Nakon pečenja, ostavite kotlete da odmore najmanje 15 minuta, kako bi bili što sočniji. Mazalice Sastojci: 500 g miješanog mljevenog mesa maslinovo ulje ljute papričice prema želji 50 ml mineralne vode sol svježe mljeveni crni papar kajmak 3 lepinje Priprema: Meso začinite solju, paprom i ljutim papričicama, dodajte malo maslinovog ulja i mineralne vode kako biste dobili kompaktnu smjesu. Lepinje izrežite na tanje šnite i namažite ih pripremljenom smjesom. Prvo ih pecite sa strane na kojoj je meso, potom kratko i s druge strane. Pazite da kruh ne zagori. Poslužite s kajmakom, roštilj umakom, lukom ili šopskom salatom.
Mazalice
Sastojci:
- 500 g miješanog mljevenog mesa
- maslinovo ulje
- ljute papričice prema želji
- 50 ml mineralne vode, sol
- svježe mljeveni crni papar
- kajmak
- 3 lepinje
Priprema: Meso začinite solju, paprom i ljutim papričicama, dodajte malo maslinovog ulja i mineralne vode kako biste dobili kompaktnu smjesu. Lepinje izrežite na tanje šnite i namažite ih pripremljenom smjesom. Prvo ih pecite sa strane na kojoj je meso, potom kratko i s druge strane. Pazite da kruh ne zagori. Poslužite s kajmakom, roštilj umakom, lukom ili šopskom salatom.
Uz ovih 5 jednostavnih i brzih trikova, roštilj će vam uvijek biti blistavo čist!
PitanjeŠto ćete sutra peći? a ne pitate imaju li ljudi što za ispeći