za dobar roštilj

RECEPT DANA Sve tajne dobre marinade uz koje roštilj uvijek ispada savršeno!

shutterstock
29.04.2024.
u 09:30

Marinirani odresci prije pečenja moraju biti sobne temperature kako ne biste šokirali meso i kako bi se ono bolje ispeklo.

Marinadu u pravilu ne trebaju ćevapi i pljeskavice, ali sve ostalo meso i riba to traže kako bi meso djelomično omekšalo, a začini prodrli dublje u namirnicu. Ovisno o vrstama mesa, možemo ga marinirati nekoliko sati ili nekoliko dana, a ako je mariniranje dugotrajnije, izbjegavajte veće količine soli koja izvlači vlagu iz mesa. Budite oprezni s marinadama koje sadrže šećer jer će se pri dužem pečenju on otopiti, karamelizirati i na kraju zagorjeti.

Bilo da ste pobornik jednostavne marinade od soli, papra, ulja i tanko narezanog luka, koja je odlična za sve vrste mesa, ili pak nekih složenijih inačica, vodite računa o tome da marinirani odresci prije pečenja moraju biti sobne temperature kako ne biste šokirali meso i kako bi se ono bolje ispeklo. Nemojte koristiti metalne posude! Riba se obično marinira kratko, 15-30 minuta (ili nikako), piletina i svinjetina do 12 sati, a govedina ili janjetina do 24 sata. Meso nakon pečenja možete obogatiti i umacima. Za najjednostavniji umiješajte 4 žlice kečapa, 2 žličice senfa, 1 žlicu ulja, nekoliko kapi tabasca i umaka worcester – i poslužite uz meso.

VEZANI ČLANCI: 

BBQ marinada

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 šalica kečapa
  • 2 žlice šećera
  • ½ šalice vode
  • ¼ šalice octa
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • 1 žlica senfa
  • 1 žličica crvene paprike

Priprema: Sve sastojke stavite u posudu i zagrijte na laganoj vatri. Pustite da prokuha, smanjite vatru i kuhajte oko sat vremena. Ostavite marinadu da se ohladi na sobnoj temperaturi pa ju prebacite u staklenu posudu s poklopcem. Čuvajte je u hladnjaku.

Pikantna marinada

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 žlica čilija u prahu
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • ½ žlice soli
  • ½ žlice papra
  • ½ žlice češnjaka u prahu
  • 1 žlica crvene paprika
  • ½ žlice kajenskog papra
  • 200 ml suncokretova ulja
  • 2 žlice senfa

Priprema: Sve sastojke stavite u posudu i promiješajte. Marinadom premažite meso ili povrće i ostavite preko noći u hladnjaku.

VEZANI ČLANCI: 

Marinada s jogurtom

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 200 ml jogurta
  • 2 žlice suncokretova ulja
  • korica i sok jedne naranče
  • manji luk
  • 2 češ nja češnjaka
  • korijandar
  • ½ žličice cimeta
  • žličica svježe naribanog đumbira
  • ½ žličice soli
  • mljeveni papar

Priprema: U mužaru usitnite suhe sastojke uz dodatak ulja pa sve pomiješajte s jogurtom te sokom i koricom naranče.

Marinada od tamnog piva

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 200 ml kečapa
  • 100 ml jabučnog octa
  • 330 ml tamnog piva
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica mljevenog papra
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • ½ žličice mljevenog chilija

Priprema: Sve sastojke stavite u posudu za kuhanje i uz stalno miješanje kuhajte na umjerenoj vatri. Nakon 30- 40 minuta, kada se marinada zgusne, sklonite je s vatre i pustite da se ohladi. Ohlađeni umak prebacite u posudu, poklopite i čuvajte u hladnjaku.

Uz ovih 5 jednostavnih i brzih trikova, roštilj će vam uvijek biti blistavo čist!

  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije