Poznati engleski doručak obično uključuje slaninu, kobasice, grah, jaja i šalicu čaja. Francuzi su poznati po kroasanima i kruhu, dok u Njemačkoj tradicionalni doručak obično uključuje tost, jaja, meso, sireve i sve to zaliveno šalicom jakog čaja ili kave. Što bi onda bio tradicionalni hrvatski doručak? Budući da je Hrvatska toliko raznolika zahvaljujući raznim utjecajima, da bi se odgovorilo na to pitanje, trebalo bi je regionalno raščlaniti, piše Croatia Week.
Kontinentalna Hrvatska: Kontinentalni dio Hrvatske imao je različite utjecaje koji su se odrazili na kuhinju, uključujući austrijske, mađarske i turske. ‘Tradicionalni’ doručak u kontinentalnoj Hrvatskoj obično bi se sastojao od palente i kukuruznog kruha sa mašću i mljevenom paprikom te kave. S vremenom su se počela uvoditi i jaja koja su postala glavnog dio doručka, kao i naresci te kiseli krastavci.
VEZANI ČLANCI:
Dalmacija: U Dalmaciji, kao i u većini mediteranskih krajeva, doručak je uglavnom bio mnogo lakši, manje mastan nego u kontinentalnim dijelovima. Stari ‘tradicionalni’ mediteranski doručak sastojao bi se od kruha s džemom ili marmeladom ili paštetom, ili kroasana i kave. U Dalmaciji su omiljeni doručak bili inćuni, masline i kruh.
Istra: U Istri bi tradicionalni doručak bio onaj koji uključuje namirnice iz regije. Fritaja sa šparogama i tartufima najprepoznatljiviji je doručak u Istri.
VEZANI ČLANCI:
Palačinke se također rado mogu vidjeti na stolovima za doručak diljem Hrvatske, a još jedna tradicija doručka, koja nije rezervirana za samo jednu hrvatsku regiju i popularna je među onima malo starijima, je kratka, oštra rakija.
Dok se nekada doručak sastojao od sastojaka koje bi ljudi lako imali pri ruci, danas to nije slučaj jer su proizvodi sada široko dostupni. Promijenile su se i dnevne rutine koje su također utjecale na to što ljudi jedu za doručak. Danas dominiraju žitarice, ali i naresci, jaja te kruh i džemovi.