Smrt, razvod...

Kako prebroditi krizu? Šest načina do psihološke ravnoteže

žalovanje, briga, tuga (1)
Thinkstock
26.05.2013.
u 15:44

Smijte se, razgovarajte s prijateljem, ili meditirajte, samo nemojte (previše) misliti o tome što vam se trenutno događa...

U teškim situacijama, prilikom gubitka najmilijih, prekida veze ili otkaza često se prepuštamo žalovanju. Ipak, ono neće pomoći.

Pa što nam je činiti? Pomoći će razmišljanje da nismo jedini u takvoj situaciji, te da postoji puno razloga zbog kojih možemo biti zahvalni da nije još i gore... U svakom trenutku zato potražite nešto lijepo i nešto što vas veseli...

1. Preusmjerite fokus. Pod stresom ne možemo najjasnije razmišljati, pa je najbolje ne previše razmišljati o problemima koji nas muče. Što više pažnje im posvećujemo, vjerojatno ćemo vidjeti sve manje opcija za izlaz iz te situacije. Zato je bolje misli preusmjeriti na stvaranje, i posvetitit se hobijima, druženju s prijateljima ili djeci. Samo ćete se tako odmoriti od problema, a najčešće i naći pravo rješenje.

2. Povjerite se prijatelju. Teške životne krize ne bi trebali prolaziti sami jer nikako situaciju u kojoj ste ne možete sagledati objektivno. Zato povjeravanje prijatelju može vam, ne samo pomoći da vas utješi lijepom riječi, već će i njegovo iskustvo pomoći pri bržem rješavanju problema i saznanju da se oni ne događaju samo vama.

3. Smijeh čini čuda. Smijete li se, opušteniji ste, pa se ublažavaju stres i napetost. Stoga je i u stresnim situacijama važno pronaći nešto što nas može nasmijati. Mozak će osmijeh protumačiti kao da smo dobro raspoloženi, a samim time će nam se poboljšati koncentracija, te će lakše biti suočavanje s problemima.

4. Prihvatite da se neke stvari ne mogu promijeniti. Smrt se ne može promijeniti, a nastaviti život dalje jako je teško ali i neizbježno. Važno je proći fazu tugovanja dok god se ne budete osjećali bolje, no s vremenom se pokušajte usmjeriti na druge stvari koje možete promijeniti.

5. Meditacija za bolju kontrolu osjećaja. Smanjuje stres, poboljšava koncentraciju i pomaže da se fokusiramo na sebe i svoje potrebe. Da, meditacija će doprinijeti smirenosti i tako se možemo lakše nositi sa svojim emocijama i pomiriti se s njima na svjesnoj razini. Meditacija doprinosi da lakše prebrodimo tugu, a pomoći će nam i da shvatimo svoje ciljeve pa možemo uvidjeti i put kako bismo to mogli postići.

6. Nastaviti dalje. Velike promjene koje se dogode mogu izavati bijes i nekonrolirane reakcije, no najvažnije je ne dozvoliti emocijama da preuzmu vaš život. Prihvatiti novu situaciju nije lako, ali hoćete li na kraju izaći kao pobjednik iz nje, ovisi samo o vama. Jer što prije naučite vladati svojim osjećajima, prije ćete biti spremni za nova prijateljstva i iskustva, piše Huffingtonpost.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije