Znate li da promjena vaše prehrane može biti korisna za planet? Pažljivim odabirom namirnica možete spojiti ugodno s korisnim i uživati u kvalitetnim obrocima koji neće nimalo naškoditi okolišu. Evo nekoliko savjeta kako do navedene ravnoteže...
Napravite "zelenu listu za trgovinu"
Ne samo da ćete tako imati bolji
uvid u svoju prehranu, već ćete zaobići mogućnost da bacate suvišne
namirnice. Analize su pokazale da svaki treći kupac dolazi u trgovinu
ne znajući što ima kod kuće, već kupuje po nahođenju i trenutačnom
raspoloženju.
Ekološke analize pokazale su da za tradicionalan uzgoj jednog kilograma govedine tvornice koje prerađuju meso ispuste jednaku količinu ugljikova dioksida koliko i automobil koji prijeđe 250 kilometara, te potroše energije koliko i jedna žarulja od 100 vata u 20 dana. Švedska studija, s druge strane, pokazala je da organski uzgoj proizvodi 40 posto manje štetnih plinova te smanjuje potrošnju energije za 85 posto. >
Bježite od umjetnih okusa
Prema navodima Komisije za kontrolu hrane, postoji 2700 regulatora okusa koji su u takvom pravnom položaju da ih ne treba istaknuti u deklaraciji namirnice. Mnogi od njih nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost, već služe da bi dali dojam sočnosti i svježine okusa. Želite li zaobići ovu varku, kupujte namirnice s istaknutim oznakama da se radi o hrani bez dodataka. >
Težite organskom uzgoju
Organski uzgojena hrana ima više vitamina i minerala od tradicionalno uzgojene. Biljke koje su posađene na obogaćenom tlu sadržavaju više željeza i cinka, te drugih spojeva korisnih za organizam, što u konačnici znači da je njihova konzumacija ekonomičnija od one iz tradicionalnog uzgoja. Tijelo dobije više, za relativno istu cijenu.