infekcijska bolest

Koji su simptomi salmonele i kako se liječi?

Bol u želucu
Foto: Thinkstock
25.02.2018.
u 13:02

Salmonela se može uništiti tako da je meso dovoljno spečeno ili skuhano, a do infekcije najčešće dolazi upravo zbog neopreznog tretiranja namirnica.

Ministarstvo poljoprivrede redovito obavještava o povlačenju raznih proizvoda zbog njihove neispravnosti, što često uključuje salmonelu. Među posljednjim takvim slučajevima je i prošlotjedni opoziv proizvoda 'Mješavina začina –  DODATAK JELIMA ARO', mađarskog proizvođača, zbog prisutnosti salmonele.

Salmonela je infekcijska bolest koja zahvaća crijevni trakt, a bakterija salmonele najčešće živi u crijevima ljudi i životinja. Životinje ne moraju pokazivati nikakve znakove infekcije, a ljudi se najčešće zaraze konzumacijom zaražene hrane koja često nema nikakav neuobičajen miris ili izgled. Do zaraze može doći i putem kontakta s osobom koja je dirala zaraženu hranu

Salmonela se može uništiti tako da je meso dovoljno spečeno ili skuhano, a do infekcije najčešće dolazi upravo zbog neopreznog tretiranja namirnica. Također, treba pripaziti na higijenu i prati ruke toplom vodom i sapunom prije pripreme hrane. Temperatura u hladnjaku ne bi trebala biti iznad 4 stupnja jer niske temperature zaustavljaju širenje bakterije, a sirovu hranu je dobro odvojiti od one spremne za konzumaciju. 

Najčešće zaražena hrana je sirovo meso, perad, mesne prerađevine, morski plodovi, sirova jaja, voće i povrće. Kod ljudi koji se zaraze salmonelom uobičajeni simptomi su mučnina i povraćanje, bol u trbuhu, proljev, groznica, visoka temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i krv u stolici. Simptomi trovanja salmonelom obično se javljaju u roku od 72 sata od kontakta sa zaraženom hranom ili osobom, a poteškoće obično traju od četiri do sedam dana. Treba biti oprezan kada se zaraze djeca i bebe jer oni dehidriraju brže nego odrasle osobe. 

Većina se oporavi u nekoliko dana bez posebnog tretmana, a liječnička pomoć potrebna je kod jačeg proljeva zbog kojeg može doći do dehidracije, dok teži slučajevi mogu zahtijevati hospitalizaciju. Ako salmonelu želite liječiti prirodnim putem pokušajte s kupinama, crnim ribizom ili češnjakom, a pomažu i propolis te  čaj od đumbira, dok bi na meniju trebala biti laganija hrana poput juhe i kuhanog povrća. 

Pogledajte i galeriju: 10 stvari koje baš nikad ne biste smjeli staviti u mikrovalnu!

Bol u želucu
1/11

 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar PapillonLionne
PapillonLionne
15:08 25.02.2018.

"dovoljno spečeno" ??? Ne razumijem kako netko može diplomirati, zaposliti se kao novinar a biti polupismen.

AU
austrougarskigeneral
10:09 25.02.2018.

salmonela se dobije najviše kad se pojede meso ili jaje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?