PROMO

Kolekcija Narodna zimnica

Narodna zimnica
Foto: VL
1/4
PR
Autor
PR članak
22.08.2014.
u 16:17

Zalihe hrane još su se u davnim vremenima ostavljale za zimu. No konzerviranje namirnica slično današnjem potječe iz Napoleonova doba. Slavni osvajač, zabrinut zbog prehrane svoje vojske, ponudio je novčanu nagradu osobi koja razvije pouzdanu metodu očuvanja trajnosti namirnica, za što je Nicholasu Appertu, kojemu je to na kraju uspjelo, trebalo čak 15 godina eksperimentiranja.

Iako je većina voća i povrća danas dostupna tijekom cijele godine i s jednim bismo malo većim šopingom bez problema mogli napuniti smočnice, ništa ne može nadomjestiti mirise i okuse zimnice kakvu su spremale naše bake. One su najbolje znale kako sačuvati slatke i dozrele plodove iz vrtova i voćnjaka koji i danas poput Proustovih madeleine kolačića golicaju naša nepca i vraćaju nas u djetinjstvo. Čak i ako samo zbog takvih uspomena ponovno oživite njihove tradicijske recepte koje donosimo u prvom prilogu iz kolekcije Večernjeg lista Narodna zimnica – slatka (džemovi, marmelade, pekmezi, slatka...), koji donosimo u ponedjeljak, 25. 8., ta se avantura, vjerujemo, i danas itekako isplati – naročito ako i sami imate višak zamamnih plodova kasnog ljeta i jeseni ili ih kupujete kod provjerenih proizvođača. Ništa ne može zamijeniti šušur u kuhinji, kada na posao sjeckanja, rezanja, ukuhavanja prione cijela obitelj, ili pak zadovoljstvo kad dragocjene teglice iz kućne radinosti možemo darovati i svojim prijateljima.

Paprike, krastavce, kupus, rajčice…, pogotovo iz vlastitog vrta, mnogi će ove jeseni poželjeti sačuvati u zamrzivaču ili u staklenci. Domaće je domaće, govore iskusne domaćice, ali i domaćini, koji će ove posljednje dane godišnjih odmora iskoristiti upravo za pripremanje slane i kisele zimnice. Bilo da ste profesionalac, entuzijast ili slučajni 'kuhar' u vlastitoj kuhinji, s receptima koje donosimo lako ćete postati majstori. Iskušajte neke od tradicionalnih recepata poput ukiseljenih krastavaca, babura punjenih kupusom, ukiseljenih ljutih feferona, šalše s bosiljkom, sušenih rajčica, ajvara, gljiva u začinskom ulju i mnogih drugih koje donosimo u utorak, 26. 8., u prilogu Narodna zimnica – slana.

S obzirom na to da se ovo ljeto oduljilo, usporeno je i dozrijevanje rajčica, paprika, tikvica i ostalih povrtnih delicija pa se njihova bolja, bogatija i jeftinija ponuda na tržnicama i veletržnicama očekuje tek idućih dana. To znači da s receptima koje donosimo u našoj kolekciji imate vremena i za bolje planiranje što biste iduće zime voljeli degustirati iz vlastite smočnice.

Birajte samo zrele i neoštećene plodove.

Ne propustite, od ponedjeljka 25. 8. kolekciju Narodna zimnica, koja u ponedjeljak donosi recepte za slatku zimnicu, a utorak, 26. 8., za slanu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?