Paprika je jedno od najsvestranijih povrća, a može se koristiti u gotovo svakom jelu. Od svježe u salati do pečene i punjene u glavnim jelima, paprika je odličan izbor zdravog povrća. Osim što je iznimno ukusna, paprika ima brojne pozitivne prednosti za zdravlje, a portal Real Simple otkriva koje.
Zdravlje srca i probave
Sve paprike pružaju vlakna, nešto željeza i folata koji podržavaju zdrava crijeva, kardiovaskularnog sustava i pravilnu prirodnu detoksikaciju, bez obzira jedete li žute, zelene ili crvene paprike.
Ponuda za zimnicu na Zelenoj tržnici: Paprika rog 5, kupus tri kune kilogram!
Bogata kalijem
Paprike su, bez obzira na boju, izvrstan izvor kalija i vitamina A. Kalij pomaže u održavanju zdravlja srca snižavanjem krvnog tlaka te se bori protiv nadutosti trbuha tako što smanjuje zadržavanje vode.
Bolji vid
Ovo zdravo povrće sadrži vitamin A, koji pomaže u očuvanju zdravlja očiju, održava dobar vid i radi na sprječavanju makularne degeneracije.
Bogata antioksidansima
Crvena paprika također je bogata vitaminom C i raznim karotenoidima koji djeluju kao antioksidansi i podržavaju zdravlje očiju i kardiovaskularnog sustava. Žuta i narančasta paprika sadrži beta-karoten, antioksidativni oblik vitamina A, vitamin C i kalij.
Zdravlje kože
Konzumiranje zelenog i žutog povrća može pomoći u smanjenju bora koje se mogu pojaviti oko usta, poznatih kao ‘vranina stopala’, odnosno ‘linije osmijeha’.
Stiže novi zakon u struji, evo koje su promjene za kućanstva:
"Jedno od najzdravijih povrća"? Izgleda da su štetne za centar za govor, ali samo hrvatskog jezika, ne engleskog, pa ti umjesto zbirnog oblika ("jedno od najzdravijeg povća") dođe da koristiš običnu množinu.