Konoba Stari podrum jedan je od uglednijih ugostiteljskih objekata u Velikoj Gorici, a oduševljava svojom tradicionalnom hrvatskom kuhinjom i autentičnom atmosferom. Ova regija poznata je po vinogradima i bogatoj gastronomskoj baštini, što je idealno mjesto za restoran koji nudi autentičnu hrvatsku hranu. Konoba ima rustikalnu i toplu atmosferu. Interijer je uređen u tradicionalnom stilu s drvenim stolovima i stolicama, kamenim zidovima i elementima koji podsjećaju na stare podrume. Vlasnici konobe su dvije mlade i perspektivne osobe, odnosno bračni par – 26-godišnji Matija Davutović i 25-godišnja Barbara Vučilovski.
– Ime restorana Stari podrum dali smo zbog podruma koji je sagrađen davne 1862. godine na ovom istom mjestu. Uz nekoliko sitnih
inovacija i danas je tu. Prostor star više od stoljeća nismo puno preuređivali jer stare cigle i stoljetni drveni stolovi pridonose ugođaju konobe koja će Goričanima ponuditi poseban gastronomski užitak – kaže Matija Davutović, ističući svoje specijalitete.
VEZANI ČLANCI:
– Imali smo poznatog chefa Raula Rajtmana koji nam je pomogao osmisliti specijalitete. Školovao je kuhare i 3-4 tjedna bio ovdje na obuci kako bi naši kuhari usavršili pripremu tih jela. Pomogao nam je i s receptima i, evo, do danas radimo po njima. I cijelo je vrijeme na stopostotnom nivou. Posebno smo poznati po našem odresku Barbara – purećem odresku paniranom u krušnim mrvicama, punjenom šunkom, sirom, špekom, feferonima i s malo luka. Tu dobijemo kombinaciju okusa koja daje neku posebnost tom jelu – objasnio je Matija Davutović, spominjući još neka od svojih specijaliteta.
– Sporo pečena svinjska vratina u umaku od crnog piva svakako je za preporučiti ljubiteljima mesa. Vratina se sporo peče u posebnim uređajima po 5-6 sati da bi bila što mekša. Čak nije potreban ni nož za rezanje, već se na sam dodir vilicom ona raspada. Jako je mekana i ukusna. Umak radimo od crnog piva koje daje dodatnu aromu i okus jelu. Imamo i teletinu ispod peke koju uglavnom radimo vikendom. U ponudi su i zagrebački odrezak, pizze, ćevapi, pljeskavice, sve od čiste junetine. Junetina je puno kvalitetnija, mekanija, sočnija i mi se zato držimo tog mesa – kaže mladi vlasnik napominjući da su gosti zadovoljni ponudom njihove konobe.
– Svakodnevno imamo stalne goste koji naručuju ista jela. Ujutro od 10 do 14 sati nudimo kuhana jela, zna to biti grah s kobasicom, grašak s noklicama, paprikaš, punjena paprika, sarma kada dođe vrijeme za nju... Nakon toga nudimo jela s našeg a la carte jelovnika i, naravno, deserte – kaže i dodaje kako su gableci u njihovoj konobi nešto posebno.
– Posebno smo poznati po gablecima. Njih kuha jedna starija kuharica i šef kuhinje. Svako jutro rade se svježi gableci, i to uvijek dvije vrste. Sve se radi po staroj recepturi, onako po domaći. To znači da ta bakica kuha kako se to radilo prije 30-40 godina i kako je ona naučila od svoje bake. Cijene su od 4 do 5 eura, što je jako pristupačno. Uz to se dobije još naša domaća pogača koju radimo u peći za pizzu, svježu svaki dan. Ljudi to jako cijene i vole jer je to, kako se kaže, bakina kuhinja. Jako su popularni grah s kobasicom, grašak i noklice, varivo od mahuna, špek-fileki, krvavica s kiselim zeljem.
Kada je vrijeme sarmi, to su onda posebne pripreme. Koliko god porcija napravimo, sve se rasprodaju. Ljudi su jednostavno ludi za sarmom koja se servira uz pire-krumpir. Što se tiče domaće pogače, radimo je od tijesta s kojim radimo i pizze. Tijesto odstoji 24 do 36 sati da bi bilo idealno mekano i hrskavo iznutra. Ta je pogača puno bolja od kruha i ljudi je jako vole jer je uvijek topla, mekana, svježa. Svaki vikend slaže se jelovnik za idući tjedan. U ponudi imamo i riblja jela. Tu su prženi inćuni, pohani oslić, pržene lignje i lignje na žaru s blitvom i krumpirom. Ribu uvijek uzimamo iz iste ribarnice u Španskom, meso nabavljamo u Velikom Polju, iz domaće proizvodnje Šarić. – Od deserata imamo klasične palačinke s Nutellom i marmeladom, zatim lava cake s kuglicom sladoleda od vanilije, pitu od jabuke s kuglicom sladoleda od vanilije, a vikendom znamo imati domaći cheesecake i domaću tortu od čokolade.
Skrenuo bih tu pažnju na lava cake, mi ga radimo sa svojom smjesom. Isto tako i pitu od jabuka. Sve je to napravljeno po domaći, na turopoljski način – govori Matija Davutović osvrnuvši se i na njihovu vinsku kartu. – Naravno, uz svako jelo ide i dobra čaša vina. Imamo većinom domaća vina iz cijele Hrvatske. Naše vino kuće dolazi iz Zeline od jednog našeg prijatelja s kojim surađujemo već dugo godina, ali imamo i poznata istarska vina od Kozlovića do Bastijana, benkovačka vina, hvarski pošip. Imamo dosta vina i možemo pokriti svaku vrstu hrane. Za dobrodošlicu tu je rakija, domaća viljamovka, pelinkovac, borovnica, medica, šljivovica, travarica – ističe Matija Davutović koji konobu vodi sa svojom suprugom Barbarom.
– Nekako smo se ravnomjerno raspodijelili. Ona više šefuje u kuhinji i vodi dio papirologije jer je ona puno bolja u tome, a ja se više baziram na šank i dostavu. Dolaze nam gosti iz okolice, Zagreba i cijele Zagrebačke županije, a imamo i nekoliko hotelskih soba pa tako da imamo i strance koji su ludi za našom kuhinjom. Oni traže ta neka lokalna jela, izbjegavaju ono što ima u svakom restoranu. Traže nešto što nemaju priliku jesti svugdje, grah, sarmu. Iznenađeni su veličinom naših porcija na koje nisu navikli, ti okusi naše kuhinje svaki ih put iznenade – kazao je Matija Davutović.
Zaključuje da je konoba Stari podrum često odredište za posebne prigode poput obiteljskih okupljanja, proslava rođendana, svadbenih svečanosti i drugih događanja te kako restoran može prilagoditi jelovnik i prostor prema potrebama gostiju za sve posebne prilike.
VEZANI ČLANCI: