Novo istraživanje provedeno na 400 000 ljudi ukazuje na to da konzumacija mlijeka, sira i jogurta smanjuje rizik od moždanog udara, prenosi Daily Mail. Svaka čaša mlijeka koju popijemo u danu smanjuje rizik od ishemijskog moždanog udara za 5 posto, a čaša jogurta za čak 9 posto.
Uz ove savjete ostanite u formi i nakon pedesetog rođendana:
Ipak, rezultati su upitni za konzumiranje jaja - oni koji su ih jeli više nego uobičajeno oboljevali su od hemoragijskog moždanog udara.
Istraživači sa Sveučilišta Oxford ispitali su ljude iz devet europskih zemalja kako se hrane tijekom godine, a rezultati pokazuju da ljudi koji jedu najviše vlakna, iz voća i povrća, imaju najmanje šanse za srčani ili moždani udar. Sada, sudeći po novim istraživanjima, mliječni proizvodi im se pridružuju bez obzira na količinu masti koju sadrže.
Autorica istraživanja, dr. Tammy Tong kaže: "Ljudi koji jedu više mliječnih proizvoda imaju manji rizik za dobivanje ishemijskog moždanog udara, ali još uvijek su zdravijij oni koji u svojoj prehrani svakodnevno imaju voće i povrće."
Istraživanje objavljeno u European Heart Journalu pokazalo je da 200 grama voća i povrća u danu smanjuje rizik od moždanog udara za 13 posto.