TRAUME

Kosa bilježi i naplaćuje svaki stres i nezadovoljstvo

Monica Bellucci
Pixsell
23.09.2009.
u 12:25

Šokovi koje organizam pamti, a naplaćuje naknadno, izazvat će pojačano opadanje kose, a među njima su smrtni slučajevi u bliskom krugu, razvod, nesreće, čak i nezadovoljstvo na poslu te poremećaj spavanja.

Sjećate li se bakinih savjeta kako kosu treba njegovati tako da svake večeri kroz nju provučete češalj čak dvjesto puta? Taj je, nekada koristan savjet, modernim ženama postao prava noćna mora - ne samo što nemaju vremena ni strpljenja za toliko dugo češljanje nego je ispadanje kose postala toliko učestala pojava da marljive češljačice već nakon desetog poteza hvata panika - hoće li im išta ostati na tjemenu?!

Moderne žene, pokazuju istraživanja, vrlo se često susreću s ispadanjem kose. Svaka deseta, pokazala su istraživanja, prije pedesete godine izgubi gotovo polovicu vlasi s tjemena. Postotak se povećava s izloženošću stresu (što nije odmah vidljivo), ulaskom u menopauzu ili nakon neke druge hormonalne bure u tijelu.

Trudnoća i porod na vrhu su popisa krivaca za ispadanje kose. Dok u blaženom stanju kosa blista, stres poroda i ludovanje hormona nakon toga prorijedit će tjeme svake druge žene. Menopauzu prati gubitak estrogena, a time i - kose. Kada se hormoni uravnoteže, kosa ponovno raste - no najčešće sijeda.

Šokovi koje organizam pamti, a naplaćuje naknadno, izazvat će pojačano opadanje kose, a među njima su smrtni slučajevi u bliskom krugu, razvod, nesreće, čak i nezadovoljstvo na poslu te poremećaj spavanja. Bez kose možete ostati ako često eksperimentirate s dijetama koje su također šokovi za organizam ali i zbog - manje je poznato, nedostatka željeza u krvi. Žene koje pate zbog anemije obično ne znaju da im nedostaje i cinka i folne kiseline, elemenata zaduženih za zdravlje kose.

Ključne riječi

Komentara 1

DO
doktorica
10:24 24.09.2009.

Onda je pola Hrvata proćelavo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije