Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za brži oporavak

Koža vam je izgorjela na suncu? Jedan trik daje rezultat odmah, a jedan stari 'lijek' biste trebali zaboraviti

Shutterstock
02.07.2024.
u 07:00

Važno je da, čim osjetite prve simptome opeklina od sunca, odete u hlad ili hladnu prostoriju.

Ljeti kreću i visoke temperature, ali i jako sunce. Mnogi dane provode u prirodi i uživaju u toplim zrakama, ali često zaboravljaju na kremu za sunčanje. Nažalost, posljedice zaboravljanja zaštite od sunca mogu biti poprilično štetne. Od crvene kože do plikova, opekline od sunca nisu samo bolne, već stručnjaci upozoravaju da mogu imati dugotrajne štetne posljedice. Boravak na suncu bez odgovarajuće zaštite ne samo da može štetiti, već može udvostručiti rizik od raka kože, kažu stručnjaci. 

No, što učiniti kada vam koža izgori na suncu? Kako si možete pomoći? Prije svega, važno je da, čim osjetite prve simptome opeklina od sunca, odete u hlad ili hladnu prostoriju. 

VEZANI ČLANCI:

Sljedeći korak su hladni oblozi, oni će umiriti kožu i pomoći u smanjenju bolova i otoka. Najbolje je da čiste pamučne maramice ili medicinsku gazu natopite hladnom vodom, te da ih stavite na mjesta na tijelu gdje ste izgorjeli i pocrvenjeli. Dobra ideja i da se umotate u čistu, mokru posteljinu na neko vrijeme, sve dok nelagodnost i osjećaj zatezanja i peckanja malo ne popuste.

Prva pomoć kad izgorite: Koža koja je izgorjela, mora se "odmoriti", pa je neophodno da se zatvorite u hladnu i zamračenu prostoriju. Također, smanjite fizičku aktivnost i obavezno izbjegavajte daljnje izlaganje suncu. Mora proći barem dva do tri dana kako bi zacijelila koža koja je blago izgorjela. Savjetuje se i da pijete puno vode, kako biste spriječili dehidraciju koja lako može pogoršati stanje. Pored vode, možete piti i zeleni čaj, sokove od cijeđenog voća i kompote, no treba izbjegavati pijenje kave i alkohola.

Što mazati na izgorjelu kožu? Ako pored opekotina od sunca, osjećate i slabost i bol u mišićima, preporučuje se uzimanje antipiretika ili lijeka iz kategorije NSAIL (nesteroidni antiinflamatorni lijekovi). Koristite i hidratantne gelove na bazi vode s antiseptičkim efektom. Oni će ublažiti upale, ukloniti crvenilo i ubrzati regeneraciju oštećene kože. Dobar učinak imaju i proizvodi s pantenolom.

GALERIJA: Dermatologinja otkrila: 'Ove 4 stvari nikada ne bih radila tijekom ljeta'

1/5

Zaboravite na mliječne proizvode kao pomoć izgorjeloj koži: Obratite pažnju i na učestale greške koje mogu pogoršati stanje - nikako nemojte izgorjelu kožu mazati bilo kojim prirodnim biljnim uljem. Čak ni poznati narodni "lijekovi" poput kefira, jogurta ili vrhnja ne pomažu; upravo suprotno - oni na koži stvaraju masni film koji sprječava prodiranje zraka i hlađenje rane. Stručnjaci upozoravaju i da se ne koristi led kao pomoć za opekotine od sunca, iako je hladna voda blagotvorna. Led usporava cirkulaciju krvi, pa samim tim produžava obnavljanje izgorjelog kožnog tkiva.

Ako izgorjela koža nije samo crvena, već prekrivena bolnim plikovima, a sve je praćeno i porastom temperature, gubitkom apetita, bolovima u mišićima i zglobovima, najvjerojatnije je riječ o opekotinama drugog stupnja, pa morate potražiti liječničku pomoć.

Dermatologinja Ivana Prkačin o važnosti zaštite od sunca: "Većini u Hrvatskoj je dovoljan faktor 30"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije