Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uživajte bez straha od bolesti

Ovo je 5 najčešćih bolesti tijekom ljeta: Evo kako ih izbjeći i imati miran godišnji odmor

shutterstock
01.07.2024.
u 10:30

Možete preživjeti ljeto i održati se sigurnim (i zdravim), a jedini način da to učinite je da budete svjesni bolesti koje ljeto može izazvati.

Ne samo da ljeta mogu biti iznimno neugodna, već mogu biti i smrtonosna. Nemilosrdno sunce koje vas tuče može izazvati probleme u vašem tijelu. Ali, nemojte očajavati. Možete preživjeti ljeto i održati se sigurnim (i zdravim), a jedini način da to učinite je da budete svjesni bolesti koje ljeto može izazvati, piše PharmEasy

1. Dehidracija: Kada se sadržaj vode u vašem tijelu iscrpi, dehidrirate. Ljeto vas tjera da se puno znojite. Znojenje, kao i gubitak tekućine mokrenjem, znači da vaše tijelo nema dovoljno vode da se održi. Možete reći da ste na rubu dehidracije ako...

  • imate osjećaj žeđi cijelo vrijeme.
  • često mokrite i urin vam je tamne boje.
  • osjećate se dezorijentirano
  • iskusite glavobolje

VEZANI ČLANCI: 

Kako biste spriječili pojavu ovih simptoma, sve što trebate učiniti je piti puno vode u redovitim intervalima. Također, ne zaboravite jesti što više voća. Voće poput lubenica, grožđa, papaje ili manga može obnoviti zalihe vode u vašem tijelu.

2. Sunčanica: Kada temperatura skoči, morate biti vrlo oprezni zbog opasnosti od sunčanice. Ovo je zapravo kategorizirano kao hitan zdravstveni slučaj. Dugotrajno izlaganje toplini u kombinaciji s dehidracijom ometa sposobnost tijela da regulira unutarnju temperaturu. To izaziva sunčanicu, koja može oštetiti vaše moždane stanice i biti smrtonosna. Po ovim simptomima možete predvidjeti početak sunčanice: 

  • Probijajuća glavobolja
  • Vrtoglavica
  • Grčevi u mišićima
  • Napadaji
  • Povišen broj otkucaja srca

Kako biste spriječili sunčanicu, pijte puno tekućine, koristite kišobran kad izađete van, izbjegavajte izlaske između 12 i 15 sati i nosite udobnu pamučnu odjeću. 

GALERIJA: Stavljate li dovoljno kreme za sunčanje na svoje tijelo? Evo koliko zaista trebate

1/15

3. Peludna groznica: Peludna groznica je vrsta alergije. Kada se imunitet vašeg tijela ne može boriti protiv stranih tijela koja uđu u njega, izbijate alergije. Posebno je raširen početkom ljeta kada cvijeće cvate i pelud dolazi u dodir s vašim tijelom. Neki pokazatelji peludne groznice su:

  • Začepljen nos i suzenje očiju
  • Kašljanje i kihanje
  • Umor i groznica

Možete smanjiti izloženost alergenima ako nosite masku. Ako ste skloni alergijama, posavjetujte se s liječnikom, neki lijekovi mogu ublažiti simptome.

VEZANI ČLANCI: 

4. Trovanje hranom: Ljeto je vrijeme kada buja nekoliko opasnih mikroorganizama kao što su Salmonella i Clostridium. I razmnožavaju se u hrani. Zato, ako svoju hranu ne pripremite i uskladištite na pravi način, možete doći do teškog slučaja trovanja hranom. Znakovi trovanja hranom su:

  • Grčevi u želucu
  • Mučnina i povraćanje
  • Proljev
  • Vrućica

Od trovanja hranom možete se zaštiti ako izbjegavate nedovoljno pečeno meso, sirovo povrće, ribu koja nije kuhana na visokoj temperaturi i brzu hranu. Ova hrana je plodno tlo za štetne mikroorganizme.

5. Opekline od sunca: Kada se dulje izlažete suncu, štetne ultraljubičaste zrake (UVA, UVB) mogu prodrijeti u vašu nježnu kožu što dovodi do opeklina. Ovo stanje karakterizira svrbež, suha i crvena koža koju mogu pratiti mučnina, groznica ili zimica. U slučajevima kada su opekline ozbiljne, mogu se pojaviti mjehurići i koža se može ljuštiti nakon što se stanje smiri. Nanesite dobar losion za sunčanje s jačim zaštitnim faktorom oko 20 minuta prije izlaska na sunce. Također, pobrinite se da je koža pravilno navlažena.

Preporuke HZZJZ-a za javnost: Kako se zaštititi od velikih vrućina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije