Ulazeći u svijet arhivskih vina, već na početku važno je znati da se najbolja bijela i crna vina na svom putu kroz vrijeme u posebnim uvjetima dozrijevanjem mogu preobraziti, tako da postanu bitno bolja i drugačija nego dok su mlada.
Jedinstvenost arhivskih vina prate brojne specifičnosti, a zajedničko im je da mogu nastati i opstati samo kod najboljih vinogradara i vinara, u posebnoj slozi prirodnih faktora i znalačkim uvjetima njegovanja te uz veliko iskustvo arhiviranja. Kutjevo već jako dugo i često samozatajno u tome prednjači u Hrvatskoj.
Kutjevačku vinsku arhivu ustrojila je još 1890-ih godina obitelj Turković, tadašnji vlasnici vlastelinstva Kutjevo. U 2. svjetskom ratu arhiva je poharana, no od 1947. godine do danas sustavno je uređena.
Danas predstavlja najbogatiju vinsku arhivu Hrvatske te šire ovog dijela Europe.
Ova vina se posebno pripremaju od najboljeg grožđa, malog uroda po čokotu, duge kontrolirane fermentacije na posebno niskoj temperaturi od 8 °C gdje vrenje traje više od pola godine da se sačuvaju svojstva. Vina se čuvaju na temperaturi od 8 °C i prostoru relativne vlažnosti 80 – 90 %.
U Kutjevu ne daju reći da vino stari, već kažu da vino putuje kroz vrijeme i dobiva najbolje osobine. Tek jedan dio posebnosti može se opisati, a za ostali ponestane riječi.
KADA IH KONZUMIRATI?
Samo u najsvečanijim prigodama, predano i polako, s dužnom i velikom pažnjom. U slijedu jela poslužuju se većinom jedno pola sata iza desertnih vina i slastica.
KAKO IH KONZUMIRATI?
Potrebno ih je ranije prozračiti, bijela otvaranjem boce, a crna otvaranjem i dekantiranjem jer su bouqueti komprimirani i postupno se oslobađaju. Traže polaganu konzumaciju jer se svakih nekoliko minuta drugačije otvaraju i podastiru neku novu notu, lijepu i uzbudljivu. Bijela vina poslužuju se na temperaturi od 12°C, a crna na 20-22°C.
Arhivska vina idealan su poklon za najvažnije blagdanske trenutke.