Aminokiselina L-karnitin iz crvenog mesa oštećuje krvne žile, i povećava rizik od srčanog udara, pokazala je nova studija klinike Cleveland na više od tri i pol tisuće ispitanika.
Iako su se odgovornima za razvoj ateroskleroze i ostalih srčanih oboljenja smatrali kolesterol i zasićene masnoće iz mesa, sada se zna da se razgradnjom L-karnitina u crijevima proizvodi spoj trimetilamin N oksid koji uzrokuje začepljenje žila.
- L-karnitin mijenja metabolizam kolesterola te uzrokuje nakupljanje masnoća na stijenkama arterija, a paradoks je da ga se koristi za mršavljenje. S jedne strane doprinosi mršavljenju, a s druge strane oštećuje srce - objašnjava voditelj istraživanja Stanley Hazen, prenosi Huffingtonpost.
Glupost. Upravo suprotno, L-karnitin blagotvorno djeluje na kardiovaskularni sustav, jača i štiti srčani mišić, štiti od angine pektoris itd, što je potvrđeno znanstvenim studijama. Svaki liječnik će vam reći da su za zdravlje krvožilnogu sustava opasni holesterol i trigliceridi, ako radite krvne pretrage testiraju vas na golesterol i trigliceride, ne na L-karnitin. Kao srčani bolesnik koji iza sebe ima infarkt koristim lijekove za kontrolu upravo holesterola i triglicerida, ne za L-karnitin. Na kraju, navodite Huffingtonpost kao izvor??? Pored svih znanstvenih radova vi se pozivate na Huffingtonpost? Mogli ste i na Alan Ford, ista stvar.