jeste li znali?

L-karnitin iz mesa okidač je za srčane bolesti

'unutrasnja, 20.03.2004.- zagreb, tablete,  lijekovi, ilustracija--- snimio Patrik Macek'
Patrik Macek/PIXSELL
10.04.2013.
u 14:30

Spoj L-karnitin iz mesa među sportašima je najpoznatije kao sredstvo za mršavljenje... No ima i svoje negativne strane...

Aminokiselina L-karnitin iz crvenog mesa oštećuje krvne žile, i povećava rizik od srčanog udara, pokazala je nova studija klinike Cleveland na više od tri i pol tisuće ispitanika.

Iako su se odgovornima za razvoj ateroskleroze i ostalih srčanih oboljenja smatrali kolesterol i zasićene masnoće iz mesa, sada se zna da se razgradnjom L-karnitina u crijevima proizvodi spoj trimetilamin N oksid koji uzrokuje začepljenje žila.

- L-karnitin mijenja metabolizam kolesterola te uzrokuje nakupljanje masnoća na stijenkama arterija, a paradoks je da ga se koristi za mršavljenje. S jedne strane doprinosi mršavljenju, a s druge strane oštećuje srce - objašnjava voditelj istraživanja Stanley Hazen, prenosi Huffingtonpost.

Komentara 1

Avatar Semper5
Semper5
12:13 16.06.2017.

Glupost. Upravo suprotno, L-karnitin blagotvorno djeluje na kardiovaskularni sustav, jača i štiti srčani mišić, štiti od angine pektoris itd, što je potvrđeno znanstvenim studijama. Svaki liječnik će vam reći da su za zdravlje krvožilnogu sustava opasni holesterol i trigliceridi, ako radite krvne pretrage testiraju vas na golesterol i trigliceride, ne na L-karnitin. Kao srčani bolesnik koji iza sebe ima infarkt koristim lijekove za kontrolu upravo holesterola i triglicerida, ne za L-karnitin. Na kraju, navodite Huffingtonpost kao izvor??? Pored svih znanstvenih radova vi se pozivate na Huffingtonpost? Mogli ste i na Alan Ford, ista stvar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije