Leonardo Palčić istarski je vinar o kojem se malo zna, jer su mu vina ekskluzivna i teško dostupna. Primjerice, u Zagrebu se mogu naći u odličnom restoranu Pauza u Preradovićevoj ulici, u Istri zapravo u njegovoj vinariji. Vinogradi i podrum su mu u Dajli, pokraj Novigrada, glavne sorte i vina su mu malvazija i merlot. Njeguje vlastiti stil, teži što prirodnijim postupcima, a valja reći i da je itekako popularan u Italiji.
Sada se u Pauzi predstavio Zagrepčanima, s degustacijom vina i maštovitim pratećim zalogajima, uključujući se pritom – simbolički i vlastitim prezimenom – u akciju „Palčić gore“ , uz Klub roditelja nedonoščadi “Palčići”, za nabavku medicinske opreme koja nedostaje u rodilištima. Uz malvaziju i merlot kušani su i njegove lagano pjenušave mješavine s dodatkom uz teran i caberneta sauvignona i malvazije u teranu na bijelo.
Istodobno, u sve slavnijem vinskom okupljalištu Sherry's u Žajinoj, predstavljena su vina jednog od najpoznatijih istarskih i hrvatskih vinara Morena Degrassija. Podrum mu je u Bašaniji pokraj Savudrije, vinogradi na ponajboljim istarskim položajima. Nadahnuto i maštovito kao uvijek njegov sommelier i „desna ruka“ Siniša Škaberna slikovito je predstavio Malvaziju Bomarchese 2012., Terre Bianche Cuvee Blanc 2012., Terre Bianche Cuvee Rouge 2009., Muškat San Pellegrin 2012. i sada prvi put viđenu, ekskluzivnu i limitiranu samo za taj lokal Malvaziju Bomarchese Riserva Magnum 2011.
I vina poznate obitelji Benvenuti iz Kaldira blizu Motovuna predstavljena su ovog četvrtka Zagrepčanima, u Galeriji vina Miva u Vukovarskoj ulici. Za ovu su prigodu najavljena Anno Domini iz 2008., 2009. i 2010., pa retrospektiva Benvenutijevih slatkih vina Corona Grande 2013., Malvazija San Salvatore 2010., Muškat momjanski San Salvatore 2009., Teran desertno vino 2011. i dakako njihov klasični Teran iz 2011.
Sve ove degustacije bile su odličan uvod u 2. festival hrane i vina (kojem je direktorica Đurđa Protić) koji je počeo u četvrtak popodne i potrajat će u zagrebačkoj Areni sve do subote, s bogatim programom, nizom vinskih degustacija i kušanja drugih delicija, s nastupom brojnih poznatih chefova. Na samom početku predstavljene su srijemske delicije i kapljica.
>> Ne možemo zaštititi ni teran, Slovenci odbili Jakovinu!