Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
postoji dobar razlog

Liječnik upozorio: 'Nikada ne biste trebali čistiti uši štapićima!'

Shutterstock
03.07.2024.
u 16:30

Ima sigurnijih alternativa

Priznajte - ima nečeg neobično zadovoljavajućeg u čišćenju ušiju štapićem od vate. Ali dr. Suraj Kukadia upozorio je na ovu uobičajenu praksu, tvrdeći da postoji mnogo sigurnija alternativa. Rekao je svojih 123.000 TikTok pratitelja na doctorsooj: "Kako možete rutinski čistiti uši na siguran način? Odgovor na ovo je vrlo, vrlo jednostavan - ne morate. Ne ulazite u unutrašnjost ušiju."

Ušni vosak može biti smetnja, ali liječnik opće prakse je rekao da zapravo ima zaštitnu funkciju, pomaže uhvatiti klice, prašinu, prljavštinu ili bilo što što ne bi trebalo biti unutra, piše Mirror. 

VEZANI ČLANCI:

Zamislite to gotovo kao zamku za muhe, s uljezima koji se lijepe za njegovu tekućinu, štiteći bubnjić koji je vitalan za naš sluh. Kad tamo počnete 'gurati stvari' - bilo da su to štapići za vatu, smotane maramice ili ukosnice - mogli biste gurnuti vosak na svoje bubnjiće. To ih može potpuno rasprsnuti, izazivajući gnoj i krv, zajedno sa simptomima poput gubitka sluha, vrtoglavice i bolova u uhu.

Iako se to obično poboljša samo od sebe unutar dva mjeseca, možda ćete morati uzimati antibiotike. Štoviše, agresivno čišćenje ušiju može dovesti do tinitusa, stanja u kojem možete čuti stalne zvukove koji su i dosadni i teško ih je ignorirati. "Dakle, ono što preporučujemo je da ne dirate uši. Možete čistiti vanjsku stranu ušiju, to je u redu, ali nemojte to činiti unutar kanala" rekao je dr. Sooj.

"Ako imate bilo kakvih problema, samo otiđite svom liječniku jer vrlo lako možemo provjeriti unutrašnjost vašeg uha, reći vam ima li ondje voska i dati vam neke jednostavne korake da to pokušate riješiti. Ili dati vam drugi tretman u slučaju da postoji neki drugi razlog zašto imate te simptome", dodao je.

Ovo je najčešća pogreška koju mnogi rade nakon tuširanja, prema mišljenju dermatologa! 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije