pravo na zaštitu

Lijepe žene golih glava: Ispovijest žene koja se bori s rakom dojke

kemoterapija
Foto: Thinkstock
03.02.2014.
u 14:32

Žena u meni nestala je kad sam provukla prste kroz kosu, a s njih je sve skliznulo, priča hrabra Mirjana

Karcinom ne poznaje dob, spol, rasu, dubinu džepa... jer danak u zdravlju, a na žalost još uvijek prečesto i u životima uzima podjednako među svima. Ma koliko (ne)znali o bolesti koja je sa svojih tisuću lica najčešći uzrok smrti na svijetu, znanstvenici su još uvijek daleko od univerzalnog lijeka.

Rušenje tabua o karcinomu ovogodišnja je poruka u povodu sutrašnjeg dana – Svjetskog dana borbe protiv raka – koji je ove godine fokusiran na podizanje svijesti ljudi o mogućoj prevenciji, ranom dijagnosticiranju i što uspješnijem liječenju raka. Ali i uklanjanje stigmi i predrasuda o raku: da o njemu ne treba govoriti, da je riječ o bolesti koja nema znakova ili simptoma, da se ne može učiniti ništa te da nemamo pravo na zaštitu od raka.

– U promociji prevencije raka dojke vrlo su važne udruge koje djeluju u području prevencije raka dojke i skrbi za oboljele žene – objašnjava Ljiljana Vukota iz Udruge “Sve za nju”, koja okuplja žene oboljele od karcinom dojke.

Lijepe žene golih glava

Žene iz Bjelovarsko-bilogorske županije najosvještenije su u Hrvatskoj kada je riječ o zdravlju dojke, pokazale su statistike. U Splitu, primjerice, tek svaka treća od pozvanih žena dolazi na preglede.

– Incidencija raka dojke raste, osobito u skupini žena mlađih od 50 godina, kojih je u Registru za rak 2010. bilo oko 400, a svaka četvrta izgubila je bitku s bolešću – kaže psihologinja Vukota. Dodaje kako rak dojke pogađa cijelu obitelj, a istraživanja i iskustvo pokazuje da je psihosocijalna potpora nužan dio liječenja i oporavka.

Prema procjenama stručnjaka, oko 2/3 oboljelih nužno treba psihološku pomoć zbog stresa uzrokovanog bolešću. No, pred bolešću nije pokleknula Riječanka Mirjana (48). Iako cijeli život pazi na svoje i zdravlje obitelji, ne puši, zavidne je, manekenske linije i u skladnom braku, majka dvojice sinova te pobornica zdrave hrane i ekologije, na jednom su joj rutinskom pregledu otkrivena čak dva karcinoma, u obje dojke.

– Nema tog filma, knjige, riječi kojima se taj trenutak može opisati. Prva dva dana nakon dijagnosticiranja ni dandanas ne mogu vratiti u sjećanje jer ne znam što se događalo. Sjećam se samo da suprugu nisam mogla izgovoriti, što od suza, što od užasa: Imam rak – ispričala je Mirjana. Već deset dana nakon otkrića probudila se u šok-sobi – bez obje dojke.

– To je bio početak borbe, prvi korak. Iako vam se tada čini da ste izgubili ženu u sebi, ona zapravo nestaje u trenutku kada provučete prste kroz kosu i s njih sklizne pola svega što ste ikad imali na glavi – priča ova hrabra žena, iza koje su deseci kemoterapija, stotine ispijenih litara sokova od mrkve, cikle i špinata kako bi bila dovoljno snažna primiti u sebe otrov koji će ubiti ostatke zloćudne bolesti.

Sjećam se samo da suprugu nisam mogla izgovoriti, što od suza, što od užasa: Imam rak

Liječnik je saveznik

– Trenutak u kojem sam znala da nema povrataka i da bitku moram dobiti jest onaj kada se moj sin vratio kući posve obrijane glave, a isto popodne to su učinile i dvije moje prijateljice – s osmijehom kaže hrabra Mirjana. Zna, dodaje, da je čekaju još godine liječenja, kontrola i opreza, no volje i snage ima.

Nedavni Dani mimoza ponovno su upozorili i na potrebu rješavanja problematike ranog otkrivanja raka tzv. probira, i to upravo jednog od tihih karcinom koji uzima danak u zdravlju žena, karcinoma vrata maternice. Kod nas su u ranom otkrivanju najdalje odmakli kada je riječ o raku dojke, no ma koliko se žene samopregledima brinule o zdravlju, od presudne su važnosti i specijalistički pregledi.

Palpacija dojke je važna, ali nedovoljno pouzdana metoda pregleda. Palpacijom dojke mogu se otkriti samo tumori koji su dovoljno veliki da se mogu napipati.

Oni mali tumori, koji se ne mogu napipati, mogu se prikazati jedino slikovnim metodama poput mamografije, ultrazvuka i MRI-ka – objašnjava prof. dr. sc. Boris Brkljačić, redoviti profesor Medicinskog fakulteta u Zagrebu i specijalist radiolog. Ginekološki rakovi, uključujući dojke, najčešći su oblici zloćudnih bolesti kod žena, objašnjava prof. dr. Dražen Postružnik, specijalist ginekolog, nezavisni klinički konzultant.

Rano otkriveni rak ima puno bolju prognozu glede izlječenja i preživljavanja. Tako je i kod grlića maternice tijekom redovitih kontrola i uzimanje cervikalnih briseva, što doprinosi sve višoj stopi izlječenja raka vrata maternice – optimističan je prof. Postružnik.

>>Upoznajte Elly, ona je najhrabrija manekenka na svijetu

>>Bjelkinje češće obolijevaju od raka dojke jer više piju

Komentara 4

RA
rada1811
16:01 03.02.2014.

preživila sam to i najbitnije je ne biti žrtva nego borac.Nema predaje.

AM
amarila
16:56 05.02.2014.

Ja sam odbila kemoterapiju......

RA
rada1811
16:03 03.02.2014.

e da , meni je isto gubitak kose bio psihološki najteži udarac

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije