IZ PRVE RUKE

Limitirana izdanja piva zaslađena medom poklonjena su papi Franji

pivo
Foto: Tanja Božić
1/2
29.04.2015.
u 20:05

Pivo je punjeno u butelje od 7 dl, servira se na sobnoj temperaturi, no zato čaše valja dobro ohladiti, po mogućnosti - smrznuti

Napoleon je, iako po majčinoj liniji Toskanac, bio ljubitelj piva. Više nego vina. Upravo je njemu u čast i u prigodi jubileja vlasnik male pivovare u Portoferaiju Marcello Anastasi osmislio limitiranu liniju piva. U godini jubileja proizveo je 1814 boca (godina kada je Napoleon stigao na Elbu) od 7 dl piva i nazvao ga Jubileum. No Marcelo nije stao na tome. Prema jednoj od legendi koja se veže za Napoleonov odlazak s otoka, na pitanje zašto je otišao s otoka odgovor je navodno glasio: Zato što sam popio svoje pivo. Štoviše, pronosi se priča da se nakon rada u svome vrtu osvježavao pivom zaslađenim medom s otoka kujući planove za odlazak s otoka.

Bocu piva Jjubileum, a proizveo sam 1814. komada i svaka je označena, pod brojem 266 poklonio sam papi Franji.

Marcello Anastasi

pivar s Elbe

Osim Jubileuma, Marcello Anastasi potpisuje i pivo Epereur, koje se sjajno sljubljuje s mesom, domaćim salamama te divljači, te Paulinu, pivo koje je odlična pratilja malim zalogajima, uz pizzu...Da pivo i riba mogu zajedno dokazuje Waterloo, pivo koja se na Elbi poslužuje uz jela od ribe. Tre Api (Tri pčele) pivo je koje se servira uz sireve, u slatko-slanim kombinacijama. Pivo Walewska, koje nosi ime po lijepoj Poljakinji, namijenjeno je za uživanje uz mesna jela – s roštilja.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije