Savjeti stručnjaka

Loše za zdravlje: Ove namirnice nikada ne biste trebali prati prije kuhanja

shutterstock
24.12.2020.
u 07:00

Iako se većina namirnica treba prati oprije kuhanja i konzumiranja, postoji nekoliko koje zbog pranja šire bakterije.

Iako zvuči pomalo čudno, pranje nekih namirnica može prouzročiti širenje bakterija pa i trovanje. Prehrambeni stručnjaci objasnili su koja su pravila pranja hrane, odnosno koje namirnice ne bi trebalo prati prije kuhanja, a koje obavezno treba oprati.

Piletina
Pranjem sirove peradi kapljično se širi bakterija kampilobakter (Campylobacter), navodi Food Standards agencija iz Velike Britanije. Naime, prskanjem vode po peradi ta bakterija širi se na kožu, radnu površinu, odjeću i kuhinjsku opremu.

Stoga, kako navode u FSA, ovu zabranu treba shvatiti ozbiljno jer kampilobakter može rezultirati opasnim bolestima, pa čak i smrću. Pobrinite se da je piletina koju pripremate dobro pečena ili kuhana te da nakon tretiranja mesa dobro operete ruke. 

Ostalo meso
Zabrana pranja ne odnosi se samo na perad, već i na ostalo meso, poput govedine i svinjetine. Bakterija se na mesu jednostavno rješava visokom temperaturom, bilo da ga kuhate ili pečete. Važno je samo da prilikom kuhanja očistite višak mesnog soka s površine s pomoću papirnatih ručnika, a nakon tretiranja mesa, ruke operite toplom vodom i sapunom. 

Tjestenina
Voda uklanja škrob na tjestenini koja pomaže bolje apsorbirati umak koji poslužujete uz nju. Stoga se tjestenina ne treba prati nakon kuhanja, uz iznimke tjestenine koju ste skuhali za salatu ili wok.

Jaja
U industrijskoj proizvodnji i prodaji jaja postoji supstancija koja se stavlja na jaja kako bi se zaštitila od bakterija. Voda uništava tu zaštitu, stoga se jaja ne bi trebalo prati prije kuhanja.

Sada znamo koja hrana može trajati stoljećima, pa i tisućljećima:

1/3

Gljive 
Gljive imaju spužvastu strukturu te iznimnu moć upijanja, pa ih nikada ne biste trebali namakati ili prati u vodi,. Ako vam se čine prljave, ogulite ih nožem ili obrišite papirnatim ručnicima. Također, gljive je potrebno guliti samo ako je došlo do promjene boje, ali uvijek treba odrezati donji dio stručka gljive.

Što se obavezno mora oprati:

Voće i povrće čiju koru gulimo
Ovo se pravilo odnosi nakon guljenja, primjerice krumpira ili luka. No, ako je riječ o namirnici poput limuna, tada ih operite prije konzumiranja. Bakterije s kore prilikom guljenja lako preko noža dolaze u unutrašnjost.

Ovo je deset najzdravijih namirnica koje biste trebali jesti za doručak:

1/10

Limenke
Bakterije ne mogu ući u konzerviranu hranu, ali mogu ući unutra ako ne operete poklopac limenke prije rukovanja s njom.

Orašasti plodovi
Iako stručnjaci često napominju da je važno prati orašaste poslove, ljudi to rijetko rade. Iako su oguljeni, nikada ne znate kako su orašasti plodovi skladišteni i transportirani, a znaju se i prskati kiselinom koja štiti od parazita, a koja može naštetiti ljudskom zdravlju. 

Sušeno voće 
Ova hrana smatra se jednom od najprljavijih, što se osobito odnosi na sušeno voće koje se prodaje u rinfuzi, a spremnici u koje se stavlja vrlo se rijetko ili nikada ne peru. Uvijek ga operite ili ostavite da se namače u vodi te ostavite da se osuši par sati. Bit će jednako ukusno, ali puno zdravije.

Riža
Istraživanje je pokazalo kako česta metoda kuhanja riže – u zdjeli kipuće vode dok ona ne ispari, izlaže one koji je jedu tragovima otrovnog arsena. On kontaminira rižu tijekom uzgoja, a rezultat je industrijskih toksina i pesticida. Arsen se povezuje s povećanim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa i raka, kao i problema u razvoju te je najopasniji za djecu. Rižu biste trebali staviti da se namače preko noći, a idući dan isprati pod vodom te tek zatim kuhati. Tako smanjujete udio toksina u njoj za čak 80 posto.

Bez fritula nema blagdana: Uz ove trikove napravite najbolje fritule kod kuće!

Ključne riječi

Komentara 6

IV
IvicaKerempuh
07:39 24.12.2020.

---Sada znamo koja hrana može trajati stoljećima, pa i tisućljećima:--- ????? Osim naslova nikakva informacija? Ili sam ja malko blesav pa nemrem naci?

ZO
zoranos
18:27 24.12.2020.

Ne razumijem ovo oko jaja - ... Voda uništava tu zaštitu (protiv bakterija), stoga se jaja ne bi trebalo prati prije kuhanja. Pa kuhanjem ću ubiti bakterije!

MO
montello
18:20 24.12.2020.

uh da jako opasno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije