PROMO

Mali vodič za kupnju idealnog brdskog bicikla

Hervis
Foto: Promo
1/2
09.06.2010.
u 12:22

Već duže vrijeme razmišljate o tome da dosadne vožnje po asfaltiranim gradskim ulicama zamijenite makadamom i šumskim puteljcima? Onda je idealno vrijeme da se upoznate s brdskim biciklom, vašim novim prijateljem za off-road pustolovine!

Brdski bicikli ili MTB (Mountain Bike, engl.) su odličan izbor za ljubitelje pedaliranja u prirodi. Dobar, stari bicikl s kojim idete na posao može poslužiti za prvu vožnju po zemljanim površinama. No, nakon tog testa definitivno ćete shvatiti da za avanture po neasfaltiranim putevima i strmim serpentinama trebate „montić“ jer ćete u protivnom potrgati ili svoje prijevozno sredstvo do posla ili, u najgorem slučaju, sebe.

MTB bicikli su stvoreni za teške terene i najteže uvjete vožnje. Zahvaljujući širokim gumama s grubim profilom, moćnim kočnicama i prednjom vilicom s amortizerima vaše će se putovanje po tvrdoj, neravnoj i prašnjavoj zemlji izgledati kao vožnja po oblacima. Da bi to uistinu doživjeli, potrebno je nabaviti bicikl krojen po vašim mjerama i zamislima.

Unutar kategorije brdskih bicikala postoji različiti modeli, od početničkih za povremene vožnje pa sve do onih specijaliziranih za natjecanje u brdskom biciklizmu. Evo na što morate paziti prilikom kupnje svog novog metalnog ljubimca!

Razina suspenzije

S obzirom na to da su namijenjeni za vožnju po tvrdoj zemlji, brdski bicikli moraju biti opremljeni amortizerima. Dvije najčešće vrste brdskog bicikla su Full suspension (FS) i Hard Tail (HT), odnosno model koji ima suspenzije na oba kotača kako bi vrlo iskusan vozač brže i sigurnije savladao i najzahtjevnije staze, te model koji ima suspenziju samo na prednjem kraju, što je sasvim dovoljno za ležerno i udobno bicikliranje šumskim stazama s prijateljima.

HT bicikli su lakši, kompaktniji i primjereniji vožnjama na laganim terenima, jednostavni su za održavanje, a u pravilu su i cjenovno prihvatljiviji od FS modela. Svi oni koji su u potrazi za svojim prvim brdskim biciklom neće pogriješiti ako izaberu upravo HT model.

Veličina okvira bicikla

Vrlo je važno da odaberete bicikl koji odgovara duljini vaših nogu, visini i težini. Kod premalog bicikla će vas izluditi što sjedalo nećete moći podići dovoljno visoko da biste ugodno okretali pedale. Preveliki bicikl je pak nespretan za rukovanje i vjerojatno će vam uzrokovati bolove u leđima, ramenima ili rukama.

Upravo zato je važno da model bicikla koji vam je zapeo za oko isprobate u specijaliziranoj trgovini sportskom opremom kao što je Hervis, gdje će vam susretljivi prodavači pomoći pronaći idealnu veličinu okvira. Iako postoje tablice u kojima se okviri biraju prema visini vozača, najbolje je bicikl testirati na licu mjesta, s obje noge na podu. Preporučuje se da između međunožja i okvira bicikla ostane još par centimetara praznog prostora.

Foto: Arena Hospitality Group

Veličina guma

Modeli brdskih bicikala najčešće dolaze u tri dimenzije kotača: standardnih 26" i sve popularnijih 27,5" i 29". Prednost velikih kotača je što bolje prianjaju za podlogu i stvaraju veću brzinu, dok su mane dodatna težina i sporija reakcija na promjenu smjera.

U posljednje vrijeme sve se češće mogu vidjeti i brdski bicikli sa širokim 3'' ili 4'' (Fat, engl.) gumama. Zbog svoje glomaznosti privlače pažnju gdje god se pojave. Iako izgledaju nezgrapno, takvim je brzalicama najlakše voziti na površinama prekrivenima vodom (blatu ili snijegu), pijesku ili po kompliciranim šumskim stazama. Ovim biciklima ne trebaju amortizeri  jer debele gume vozaču daju osjećaj čvrstoće i sigurnosti u kontaktu s podlogom.

Visina budžeta

Ako se želite voziti po kamenjaru i šumom kao da ste na zračnom jastuku, nedvojbeno je da ćete za tu udobnost i eleganciju morati potrošiti koju kunu više. Naime, cijene kvalitetnih brdskih bicikla kreću se od par tisuća kuna za početničke modele, pa sve do 12.000 kuna za profesionalne, natjecateljske tipove bicikala. Imajte na umu i činjenicu da se vrhunski bicikli kupuju bez pedala i traže redovito održavanje. A tu su još i rezervni dijelovi i set alata u slučaju malog kvara na putovanju te dodatna oprema za bicikle (kaciga, rukavice, prednje svjetlo, pametni satovi…).

Taj nevjerojatan osjećaj stabilnosti, sigurnosti i lakoće pokreta dok jurite po neravnom terenu nećete moći osjetiti na svakodnevnim biciklom s kojim idete u grad na kavu. Neki kažu da novac ne može kupiti sreću, ali zato može kupiti bicikl. Posjetite najbližu trgovinu Hervisa i razmazite se novim vozilom po divljoj prirodi.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije