Maslac od kikirikija vrlo je bogat nutrijentima koji potiču zdravlje, uključujući vitamin E, magnezij, željezo, selen i vitamin B6. Istraživanja pokazuju da ljudi koji redovito jedu orašaste plodove i maslac od orašastih plodova, uključujući maslac od kikirikija, imaju manje šanse za razvoj bolesti srca i dijabetesa tipa 2, piše Strong Body and Mind.
Ovo su čajevi koje ne biste trebali piti, a razlog je sasvim opravdan:
Zadovoljava apetit
Kombinacija vlakana i proteina u maslacu od kikirikija daje snažan učinak za suzbijanje apetita. Studija u British Journal of Nutrition pokazala je da su ljudi koji su jeli kikiriki ili maslac od kikirikija za doručak, doživjeli značajno smanjenje želje za jelom do 12 sati. Istraživači misle da bi to moglo biti zato što je maslac od kikirikija povezan s povećanjem proizvodnje peptida, hormona osjećaja sitosti.
Pomaže pri mršavljenju
Budući da maslac od kikirikija pomaže u kontroli apetita, možda nije iznenađenje da vam može pomoći da smršavite. Prema istraživanju, oni koji jedu orašaste plodove obično imaju zdraviji indeks tjelesne mase (BMI) od onih koji ih ne jedu.
Snižava kolesterol
Kikiriki je odličan izvor nezasićenih masnoća koje pomažu u snižavanju lošeg kolesterola. Istraživanje provedeno na Sveučilištu Harvard pokazalo je da su žene koje su jele najmanje pet porcija orašastih plodova tjedno, imale 44 posto manji rizik od srčanih bolesti u usporedbi sa ženama koje su rijetko jele orašaste plodove.
Poboljšava zdravlje kože i kose
Kikiriki sadrži biotin, vitamin B koji je neophodan za zdravu kosu i cjelokupno zdravlje vlasišta. Također ima i vitamin E koji hrani kožu i štiti je od štetnih UV zraka.
Štiti protiv drugih bolesti
Kikiriki ima visok udio niacina. Za ljude koji jedu hranu bogatu niacinom, tj. vitaminom B3, manje je vjerojatno da će razviti Alzheimerovu bolest ili druge poremećaje pamćenja, pokazuju istraživanja. Pretpostavlja se da niacin pomaže u oporavku oštećenja stanica mozga te štiti mozak od bolesti. Također, sadržaj p-kumarinske kiseline u kikirikiju, a onda i u maslacu od kikirikija pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa na stanicama tijela povezanih s neurodegenerativnim bolestima.
Postoje istraživanja koja ukazuju na to da konzumiranje maslaca od kikirikija u umjerenim količinama može smanjiti rizik od žučnih kamenaca za 25 posto. Pretpostavlja se da bi razlog mogla biti činjenica da veliki udio kamenaca predstavljaju kamenci kod kojih je kolesterol uzrok, koji su povezani s visokim razinama ‘lošeg’ kolesterola. Kako kikiriki ima sposobnost snižavanja LDL (lošeg kolesterola) i povećanja 'dobrog' kolesterola (HDL), time se smanjuje mogućnost razvoja žučnih kamenaca.
Nemojte pretjerati
Naravno, važno je imati na umu da ga ne smijete konzumirati sa žlicom, u neograničenim količinama. Riječ je o proizvodu koji ima gotovo 100 kalorija po žlici, pa je najbolje ograničiti se na porciju od dvije žlice. Osim toga, kad ih kupujete, provjerite dodatke na etiketi, jer oni značajno mogu utjecati na kalorijsku vrijednost i učinak na zdravlje. Birajte maslac bez dodanih hidrogeniziranih ulja (trans masti) i drugih sumnjivih sastojaka, kako biste bili sigurni da će imati dobar učinak.
Pun zdravstvenih prednosti: Evo za što je sve dobar - češnjak:
A što ćemo sa trigliceridima ? 📈