Ljudi koji često konzumiraju masnu ribu žive do dvije godine dulje od ostalih. Drugim riječima, riba je izrazito dobra za starije ljude jer je bogata omega-3 masnim kiselinama. Zbog njih se smanjuje rizik od smrti za 25 posto, tvrde američki znanstvenici s Harvard School of Public Health i sveučilišta u Washingtonu, piše Daily Mail.
Isto tako, rezultati istraživanja pokazali su da je kod ispitanika s visokim razinama masnih kiselina u krvi rizik od smrti zbog srčanih bolesti smanjen za trećinu, uspoređujući ih s odraslima koji su imali nižu razinu masnih kiselina.
– Jedenje ribe odavno se smatralo zdravom navikom. Naši rezultati ukazuju na važnost odgovarajućih razina omega-3 u krvi za zdravlje kardiovaskularnog sustava te sugeriraju da poslije u životu ove prednosti mogu utjecati na dodatnih nekoliko godina života – kaže voditelj studije Dariush Mozaffarian.
Riba sadrži omega-3 masne kiselina koje su neophodne za razvoj mozga te smanjuju upale mozga, krvožilnog sustava i drugih stanica. No, ankete pokazuju da devet od deset djece i dvije trećine odraslih u Britaniji nikad ne jedu ribu. I prethodne su studije pokazale da riba smanjuje rizik od smrti zbog srčanih bolesti.
Ovo istraživanje bavilo se biomarkerima u krvi odraslih kako bi se utvrdila potencijalna korist iz ribe. Istraživanje je trajalo 16 godina, a sudjelovalo je oko 2700 odraslih Amerikanaca u dobi od 65 ili više godina. Volonteri su uglavnom bili zdravi na početku istraživanja.
Tri vrste masnih kiselina
Istraživači su otkrili tri vrste masnih kiselina koje su pojedinačno i zajednički povezane sa znatno manjim rizikom od smrti. Osobito je važna DHA kiselina, najjače povezana s manjom vjerojatnosti od smrti od srčanih bolesti. Rizik kad je ona bila "glavna" bio je manji za 40 posto. Rizik od umiranja od srčanih aritmija smanjen je čak za 45 posto. Od ostalih masnih kiselina EPA i DPA, potonja je bila najjače povezana s manjim rizikom od smrti od moždanog udara, a EPA je bila najjače povezana s manjim rizikom od srčanog udara. Sveukupno, sudionici istraživanja s najvišim razinama svih triju vrsta masnih kiselina imali su 27 posto manji rizik od smrti od svih uzroka.
Jedite ribu i riblje ulje
Preporučljivo je jesti dvije porcije ribe tjedno po 140 grama, kažu stručnjaci, a kako ljudski organizam ne može proizvesti masne kiseline, najbolji izvor je masna riba poput tune, lososa, skuša, haringa, sardine i inćuna te riblje ulje, piše Daily Mail.