Recept smo posudili od nama omiljene gastroblogerice Nasje Duplančić, na čijem blogu tisuće mama pronalaze inspiraciju za svakodnevne obroke. Uz ove slasne mesne okruglice napravite i lepinjice za koje vam također dajemo recept.
Mesne okruglice u šalši s mozzarellom
Za mesne okruglice:
600-700 g mljevenog mesa (junetina od vrata)
1 glavica luka
šaka peršinova lišća
1 jaje
3-4 žlice krušnih mrvica
sol, papar, crvena paprika u prahu
po želji dodajte žlicu provansalskih trava ili samo sušeni timijan
Za šalšu:
ako imate zrele, mesnate rajčice – recept je tu
Za šalšu s pelatima:
2 konzerve pelata od 450 g
1 luk
2-3 češnja češnjaka
dobar mlaz maslinova ulja
1 žličica šećera (ili više da ubije kiselinu)
mediteransko bilje po želji (mješavina provansalskih trava, ali može i bosiljak, timijan, mažuran….)
Priprema:
Meso stavite u zdjelu pa mu dodajte sitno sjeckani luk, peršin i sve ostale sastojke. Rukama dobro promiješajte smjesu pa formirajte kuglice željene veličine (trebali biste dobiti 12 većih okruglica). Ostavite ih neka se malo odmore, a za to vrijeme napravite šalšu. Sitno sjeckani luk pirjajte na maslinovu ulju da povene. Dodajte pelate koje ste prethodno narezali na komadiće. Ubacite malo soli, šećer i provansalske trave pa pustite da kuha 15-ak minuta. Sada u drugoj tavi zagrijte malo ulja i pecite mesne okruglice tako da prime boju sa svih strana, ali ne moraju biti sasvim pečene jer ćete ih još peći u pećnici. Prebacite ih u manju posudu za pečenje i prelijte šalšom. Stavite u zagrijanu pećnicu na 180ºC i pecite 45 minuta. Za to vrijeme napravite brzinske lepinjice. Pred kraj pečenja dodajte natrganu mozzarellu i po želji još ribanog topljivog sira. Pričekajte da se sir rastopi. Kada je gotovo, izvadite posudu s mesom iz pećnice i pustite da stoji barem 15-ak minuta. Dok staji, umak će se zgusnuti baš koliko treba.
Počastite ih ovim finim ručkom, neka znaju da je danas poseban dan – osobito ako su tek krenuli u prvi razred. I pojasnite im. Ovako ćete fino i dobro papati ako budete učili i bili saborski zastupnici.