Za dobar početak

Mesne okruglice u šalši s mozzarellom – ručak za čistu peticu i to već na prvi dan škole!

Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan
05.09.2022.
u 07:00

Kad se uzbuđeni školarci vrate kući sa svog prvog "radnog dana", prvo što ćete čuti vjerojatno će biti: "Mama, ja sam gladan!" Počastite ih ovim finim ručkom, neka znaju da je danas poseban dan – osobito ako su tek krenuli u prvi razred.

Recept smo posudili od nama omiljene gastroblogerice Nasje Duplančić, na čijem blogu tisuće mama pronalaze inspiraciju za svakodnevne obroke. Uz ove slasne mesne okruglice napravite i lepinjice za koje vam također dajemo recept.

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Mesne okruglice u šalši s mozzarellom

Za mesne okruglice:

600-700 g mljevenog mesa (junetina od vrata)

1 glavica luka

šaka peršinova lišća

1 jaje

3-4 žlice krušnih mrvica

sol, papar, crvena paprika u prahu

po želji dodajte žlicu provansalskih trava ili samo sušeni timijan

Za šalšu:

ako imate zrele, mesnate rajčice – recept je tu

Za šalšu s pelatima:

2 konzerve pelata od 450 g

1 luk

2-3 češnja češnjaka

dobar mlaz maslinova ulja

1 žličica šećera (ili više da ubije kiselinu)

mediteransko bilje po želji (mješavina provansalskih trava, ali može i bosiljak, timijan, mažuran….)

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Priprema:

Meso stavite u zdjelu pa mu dodajte sitno sjeckani luk, peršin i sve ostale sastojke. Rukama dobro promiješajte smjesu pa formirajte kuglice željene veličine (trebali biste dobiti 12 većih okruglica). Ostavite ih neka se malo odmore, a za to vrijeme napravite šalšu. Sitno sjeckani luk pirjajte na maslinovu ulju da povene. Dodajte pelate koje ste prethodno narezali na komadiće. Ubacite malo soli, šećer i provansalske trave pa pustite da kuha 15-ak minuta. Sada u drugoj tavi zagrijte malo ulja i pecite mesne okruglice tako da prime boju sa svih strana, ali ne moraju biti sasvim pečene jer ćete ih još peći u pećnici. Prebacite ih u manju posudu za pečenje i prelijte šalšom. Stavite u zagrijanu pećnicu na 180ºC i pecite 45 minuta. Za to vrijeme napravite brzinske lepinjice. Pred kraj pečenja dodajte natrganu mozzarellu i po želji još ribanog topljivog sira. Pričekajte da se sir rastopi. Kada je gotovo, izvadite posudu s mesom iz pećnice i pustite da stoji barem 15-ak minuta. Dok staji, umak će se zgusnuti baš koliko treba.

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Komentara 1

NS
Nuclear_Strike
10:45 05.09.2022.

Počastite ih ovim finim ručkom, neka znaju da je danas poseban dan – osobito ako su tek krenuli u prvi razred. I pojasnite im. Ovako ćete fino i dobro papati ako budete učili i bili saborski zastupnici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije