S liščem komorača i šakom prosa dobit ćete cjeloviti obrok s glavnom namirnicom koja je izuzetno zdrava. Gotovo da nema vitamina i minerala koje mahune ne sadrže. Specifičan je vitamin K, vrlo važan za zdravlje kostiju, podsjeća zaljubljenica u zdravu prehranu, Nasja Duplančić, koja je osmislila ovo ukusno i zdravo varivo.
Varivo od mahuna
Sastojci:
500 g zelenih duguljastih mahuna (fažoleta)
1 luk
1 mrkva
komadić korijena celera
2-3 šnite pancete
šaka lišća komorača
šaka peršinovog lišća
2 žlice slatke dimljene crvene paprike
sol
maslinovo ulje
šaka prosa
Priprema:
Mahunama odstranite vrhove pa ih narežite na 2-3 dijela, ovisno o duljini. Operite ih. Luk, mrkvu i celer nasjeckajte u sjeckalici na sitno. Stavite dinstati u lonac na maslinovom ulju. Napravite pesto od pancete i peršina (pomoću sjeckalice ili noža) i nakon 5 minuta što ste dinstali povrće dodajte pesto, malo posolite i dodajte mljevenu papriku pa sve dinstajte miješajući dok povrće sasvim ne uvene. Ako je potrebno ulijte malo vode da se ne zalijepi za dno. Dodajte mahune. Sve zalijte vodom i kuhajte 10-15 minuta na srednjoj vatri. Povremeno promiješajte i kušajte treba li dodati još začina. Dodajte proso i neka se kuha još 15-ak minuta dok mahune ne omekšaju. Ja volim da se osjete pod zubima, odnosno da nisu prekuhane. Stavite šaku sitno nasjeckanog lišća komorača i peršina po želji. Ako vam nije dovoljno gusto u šalicu stavite žličicu integralnog brašna, promiješajte s malo hladne vode da se rastopi pa ulijte u varivo. Nakon 5 minuta će se zgusnuti.