Na žlicu

Savršeno ljetno varivo u kojem je glavna zvijezda mladi grah – neće ga ostati ni kap na dnu lonca!

Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan
23.08.2022.
u 08:15

Sezona je mladog graha i ne zaboravite osigurati dovoljno zaliha za zimu. Kuha se tek nešto više od 20-ak minuta, a nije ga potrebno prethodno namakati.

Idealno je vrijeme za mladi grah, tikvice, paprike i patlidžan – Nasja Duplančić odlučila ih je sve  udružiti i u kombinaciji sa zdravom žitaricom servirati za ručak u obliku ovog savršenog variva kojeg neće ostati ni kap na dnu lonca.

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Savršeno ljetno varivo

Sastojci:

250-300 g mladog graha

1 manji patlidžan

1 manja tikvica

1 luk

šaka peršinovog lišća

2 paprike

3 mrkve

maslinovo ulje

sol

papar

mljevena dimljena paprika

3 lista lovora

1 grančica ružmarina

4-5 žlica prosa (ili više po želji)

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Priprema:

U sjeckalici usitnite luk i stavite dinstati na maslinovu ulju. Odmah dodajte sol, žličicu dimljene paprike, ružmarin i lovor. Ostalo povrće operite, patlidžanima ogulite koru i sve nasjeckajte na kockice. Nakon par minuta dinstanja, luku dodajte mrkvu i papriku pa nastavite dinstati uz miješanje dok luk ne uvene. Sada ubacite patlidžane i tikvice pa još malo promiješajte. Dodajte oprani grah i sve zalijte vodom da prekrije povrće. Neka se kuha oko pola sata. Kad grah nabubri vjerojatno će biti potrebno dodati još vode. Nakon 20-ak minuta dodajte proso i kušajte. Ako je potrebno dosolite, dodajte papar i još dimljene paprike po ukusu. Gustoću će vam dati proso, ali ako želite još gušće u šalici promiješajte 1 žličicu brašna s malo hladne vode pa dodajte u varivo. Kuhajte dok proso i grah nisu gotovi. Pred kraj ubacite sjeckani peršinov list… Kod serviranja možete posipati sa suncokretovim sjemenkama, dodati još koju kap maslinova ulja ili naribati malo parmezana

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Komentara 1

TE
Teig1
08:32 23.08.2022.

Grah kao tekućina u kapima? Koja sirovina!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije