Okovani snijegom

Meteorolozi su nam otkrili je li moguć scenarij iz filma Dan poslije sutra

screenshot
01.02.2019.
u 10:18

Iznadprosječne topline i hladnoće kojima svjedočimo posljednjih tjedana rezultat su velikih klimatskih promjena

Gotovo nikada nismo doživjeli da se na jednom mjestu mjeri +50°C, a na drugom kraju zemlje čak  -50°C, kao trenutačno u Australiji i Americi, objašnjavaju meteorolozi. 

– Sve se ovo događa u prezagrijanoj atmosferi, a s obzirom na to da su se scenariji nekih filmova već pokazali mogućim, možemo reći da postoje vizionari koji predviđaju što će se dogoditi. 

Ono što smo htjeli doznati jest je li moguć scenarij iz popularnog filma Dan poslije sutra. Klimatolog Jack Hall, kojeg glumi Dennis Quaid, na Antarktici je doživio nešto posve neočekivano – cijeli se komad ledenog bloka odlomio. Iako je tu pojavu pripisao neobičnom hiru prirode toga dijela svijeta, nije ni slutio da je zapravo riječ o velikom poremećaju klime koja se dogodila na Zemlji zbog onečišćenja, nebrige... Uskoro je stiglo pravo ledeno doba. Cijelu sjevernu hemisferu okovao je snijeg i led. To prouzročuje potpuni prometni kaos, mnogo ljudi pogine, a cijeli Manhattan poplavi i paralizira. Svima je jasno da je to vjerojatno početak novog ledenog doba koje može uništiti planet, a tim stručnjaka pokušava riješiti problem. 

– Trenutačna situacija u Americi ili konkretno u New Yorku može se opisati kao primjer iz tog filma, dakle, ovih dana doživljavamo dio tog scenarija. Međutim, vjerojatnosti da se tako nešto stvarno dogodi su male. Iako, s obzirom na to da zaista živimo u vremenu velikih klimatskih promjena, recimo da se tijekom stotinjak godina može dogoditi i to – kažu nam stručnjaci. 

U sljedećim tjednima na portalu Diva.hr pratite projekt "Takva sam, kakva sam" kojim pokušavamo zaustaviti cyberbullying. Pogledajte iskustva poznatih blogerica na tu temu

 

Ključne riječi

Komentara 1

MI
midea
11:29 01.02.2019.

metereolozi znaju ? klasični fake news protiv kojega se bori vlada !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije