"Na zapadu ništa novo", smatraju u Michelinovom vodiču za Hrvatsku, s čime se zasigurno ne bi složili broji ugostitelji, chefovi, ali i vjerna restoranska publika koja je proteklih godinu dana imala prilku uživati u brojnim novitetima na domaćoj gastronomskoj sceni. Čini se da se Michelinovi inspektori slažu s mišljenjem jednog našeg stručnjaka s područja gastronomije koji smatra da restorani sa zvjezdicama još nisu dorasli podizanju kvalitete i konceptulanim nadogradnjama svojih kulinarskih sustava te da općenito ne streme podizanju ljestvice.
Podsjećamo na hrvatske restorane koji su sačuvali svoju zvjezdicu: zagrebački Noel, Draga di Lovrana i Nebo by Deni Srdoč (hotel Hilton Costabella) s Kvarnera, Alfred Keller s Lošinja (hotel Alhambra), rovinjski Monte i Agli Amici, paški Boškinac, šibenski Pelegrini, dubrovački Restaurant 360 i Lešić Dimitri s Korčule. .
Zelena zvjezdica ove je godine pripala Konobi Mate na Korčuli, a Zinfandels zagrebačkog hotela Esplanade potvrdio je prošlogodišnju zvjezdicu koja je ujedno bila i prva zelena zvjezdica u Hrvatskoj. Zelena zvjezdica dodajeljuje se kao priznanje inspirativnoj predanosti u korist održivosti i odgovornije gastronomije.
Koliko god bilo neugodno iznenađenje, možda upravo ovaj status quo kod nekih chefova probudi dodatni elan da u godini koja je pred nama probiju plafon i iznenade novim konceptima. Dotad nam preostaje čekati rujan da vidimo hoće li barem chef Hrvoje Kroflin ove godine donijeti važno priznanje hrvatskoj gastronomiji i biti jedan od 100 najboljih chefova na svijetu po izboru prestižnog natjecanja The Best Chef Awards.