dvije pravilne metode

Mislite da svatko zna skuhati jaje 'utvrdo'? Kulinarska stručnjakinja otkriva što mnogi griješe

Sandra Simunovic/PIXSELL
18.10.2022.
u 15:30

Kulinarska stručnjakinja smatra da je već i sam izraz 'skuhati jaje' netočan, te da se tajna uspješne pripreme tog jela krije u činjenici da se jaje zapravo - ne kuha.

Iako možda mislite da ne postoji lakši kulinarski zadatak od kuhanja jaja koje samo treba ubaciti u vruću vodu, neki tvrde da i tu mnogi od nas griješe; jer jaje ne stavljamo u vodu prave temperature.

To je u svojoj knjizi napisala i američka autorica i kulinarska stručnjakinja Mary Frances Kennedy Fisher čije knjige; premda je preminula još 1992. godine; još i danas izazivaju velik interes.

Genijalan trik da pečeni krumpirići budu hrskavi baš svaki put

1/5

Zbog velikog interesa čitatelja, izdavači su nedavno pripremili reizdanje njene knjige How To Cook A Wolf (Kako skuhati vuka) iz 1942. godine u kojoj, između ostalog, govori i o metodama kuhanja jaja i zašto su pogrešne.

M.F.K. Fisher tako kaže da je već i sam izraz 'skuhati jaja' netočan, te da se tajna uspješne pripreme tog jela krije u činjenici da se ono zapravo ne kuha. U trenutku kad jaje ubacite u kipuću vodu, objašnjava, žumanjak ostaje sirov, dok se bjelanjak skuha odmah; iako je cilj svaki dio jajeta skuhati istovremeno i jednako.

Ona stoga nudi dvije alternative za koje smatra da postižu bolje rezultate. Prvo; kako biste spriječili pucanje ljuske; predlaže da jaje najprije prelijete hladnom vodom, a tek ga onda stavite u kipuću vodu. Ostavite ga na laganoj vatri koliko želite, dodaje, a tako će se skuhati jednako brzo kao i kad voda krčka, no bit će bolje kuhano.

Za drugu metodu stručnjakinja savjetuje da u malom loncu uronite jaje u hladnu vodu koju potom brzo zagrijete, a čim vode uzavre jaje je gotovo i spremno za jelo. Ovdje, priznaje, postoji i jedan nedostatak, što je teže ukloniti ljusku s jaja.

Jaja su na ovaj način meko kuhana, no danas zbog zdravstvene sigurnosti svi stručnjaci preporučuju da ih se kuha 'utvrdo', pogotovo maloj djeci, prenosi Mirror

Danas je Svjetski dan kravate: Najskuplja kravata na svijetu stoji više od milijun kuna!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije