OPASNI ZA ŽIVOT

Mjesta u kojima nije sigurno ni zaspati jer opasnost uvijek vreba

Jezero Kivu
AFP
27.09.2009.
u 14:43

U srcu Siberije, istočno od Moskve, smješten je Verkhoyanks, najstariji grad iznad Arktičkoga kruga. Nosi titulu najhladnijega grada na svijetu, a temperature se tu spuštaju i do minus 30 ºC.

Priroda nas povremeno iznenadi uraganima, potresima, poplavama. Pojedina mjesta suočena su s češćim pojavama ovakvih vremenskih nepogoda, za koja se stanovnici unaprijed pripreme tako što osiguraju zalihe hrane i pripreme sigurna skloništa. No, postoje mjesta na kojima su opasnosti svakodnevne. Teško je povjerovati da netko u njima želi ostati i uhvatiti se u koštac s prirodom. Zahtijeva to veliku hrabrost stanovnika i vjeru da uz pomoć svojih sposobnosti mogu preživjeti dan, mjesec i godinu. Opisat ćemo osam mjesta u kojima je život pravi rulet.

U srcu Siberije, istočno od Moskve, smješten je Verkhoyanks, najstariji grad iznad Arktičkoga kruga. Nosi titulu najhladnijega grada na svijetu, a temperature se tu spuštaju i do minus 30 ºC. Od rujna do ožujka samo pet sati na dan njegovi stanovnici vide Sunce, a u prosincu i siječnju gotovo ga nema. Unatoč tomu, u gradu živi 1500 stanovnika, a velika hladnoća privlači i turiste, ljubitelje ekstremnih sportova.

Dim koji čak i u najmirnijim razdobljima izlazi iz planine Merapi na otoku Javi znak je opasnosti. Vatrena planina eruptirala je 60 puta u proteklih pet stoljeća, zadnji put 2006. U 1994. u oblaku vrućeg plina izgorjelo je 60 ljudi, a od lave je 1930. poginulo 1000 ljudi. Pa ipak, unutar sedam kilometara od vulkana živi oko 200.000 stanovnika. U podnožjima 22 aktivna vulkana danas živi oko 120 milijuna otočana. Stanovnicima koji su domove sagradili u zaljevu jezera Kivi, na granici između Konga i Ruande, prijeti plin. Duboko ispod površine jezera pod pritiskom vode i zemlje zarobljeni su metan i ugljikov dioksid. Poučeni iskustvom s kamerunskih jezera Monoun i Nyos, gdje su vulkanske aktivnosti oslobodile plin zarobljen ispod jezera, znanstvenici predviđaju nešto slično i na jezeri Kivu. Dođe li do oslobađanja plina, bit će ugroženo dva milijuna Afrikanaca koji tu žive.

Otok Maldive more je potpuno poplavilo 1987. Najviša točka otoka je na manje od dva metra i postoji bojazan da će u skoroj budućnosti morska razina progutati otok.

U samo mjesec dana u 2008. grad Gonavi, jedan od pet najvećih gradova Haitija, pogodila su četiri tropska ciklona. Prvo tropska oluja Fay, zatim uragani Gustav, Hanna i Ike. Nakon zadnje oluje grad je bio pun mulja i prljave vode, a poginulo je 500 stanovnika. U 2004. od uragana Jeanne poginulo je 3000 Haićana.Grand Cayman, najveći od tri kajmanska otoka, pogodi barem jedan uragan svakih 2,16 godina. U 2004. uragan Ivan poplavio je četvrt otoka, a 40.000 stanovnika danima nije imalo struje i vode. U gradu Oklahomi najdulje razdoblje u kojem nije bilo tornada potrajalo je dvije godine. Od 1890. bilo ih je 120.

Kineskoj pokrajini Mingin prijete pustinje koje ju okružuju. Od 1950. progutale su 259 četvornih kilometara pokrajine. Zbog smanjenja obradivih površina, od 923 ostalo je samo 155,5 četvornih kilometara, kineska vlada počela je seliti poljoprivrednike.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
15:36 27.09.2009.

Fala Snježani na obavijesti da jeSiberija ( jel\' to isto što i Sibir ) istočno od Moskve. Mi svi mislili da je zapadno, tamo negdje oko Alzasa. Inače je 1.500 stanovnika - selo.

DR
dreamteam
16:00 27.09.2009.

Opasno za zivot....a ljudi ipak tu zive.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije