Strahovi

Mnoge trudničke boljke opasne su i zato što povećavaju stres

trudnica
11.10.2010.
u 09:00

Mnogima trudničke komplikacije slatko iščekivanje pretvore u moru, ali uz dobre savjete, čeka vas sretan ishod.

Slatko iščekivanje prinove, u devet mjeseci koliko traje trudnoća, mnogim se roditeljima neplanirano može pretvoriti u noćnu moru. Naime, brojne komplikacije zagorčavaju život trudnici i njezinu djetetu, a neke od njih mogu imati i koban ishod. Na svojoj internetskoj stranici dr. Vesna Harni upozorava na nekoliko rizičnih čimbenika u trudnoći: u ugroženu skupinu spadaju izrazito mlade trudnice (mlađe od 17 godina) i trudnice starije od 35 godina, visoko su na popisu učestalih komplikacija i problemi s prijevremenim sazrijevanjem vrata maternice, razne infekcije, bolesti specifične za trudnoću (preeklampsija)...

Takve trudnice zahtijevaju posebnu skrb i moraju poštovati liječničke upute. Za trudnicu i dijete koje nosi pojedine boljke nisu toliko opasne, ali su stresne. Donosimo pregled najčešćih komplikacija u trudnoći te umirujuće savjete za sve buduće roditelje.

Proširene vene

Mnoge žene u trudnoći imaju proširene vene ili im se pogoršaju već postojeći simptomi. Elastičnost stijenke vena slabi pod utjecajem progesterona. Kako maternica raste, pritišće velike vene na desnoj strani tijela (donja vena cava), tlak se povećava i širi venu u nogama. Količina krvi u tijelu povećava se u trudnoći, pa su i vene opterećenije. Ako je netko u vašoj obitelji imao proširene vene, veća je vjerojatnost da ćete i vi imati problema (nasljedni faktor).

Upala bubrega i urinarnog trakta

Među najčešćim je komplikacijama u trudnoći upala bubrega i urinarnog trakta uzrokovana bakterijom E. coli. Liječnik će vam propisati kuru oralnih antibiotika od 7 do 10 dana.

 Postoje brojni antibiotici koji su sigurni za uzimanje u trudnoći, npr. penicilin i cefalosporini, a izbjegavaju se tetraciklini, eritromicin, kloramfenikol, sulfa preparati u trećem i trimetoprim u prvom tromjesečju. 

Prekomjerna težina

Prekomjerno dobivanje na težini tijekom trudnoće povezano je s nizom dodatnih rizika – otežava procjenu tijeka trudnoće i mjerenje djeteta. Dijete može postati toliko veliko da će vaginalni porođaj biti težak ili nemoguć. Niz znanstvenih ispitivanja objavljenih posljednjih godina upozorava da je u beba od 4000 do 4500 g povećan rizik od nastanka tumora što ovise o estrogenu (rak dojke u djevojčica i rak prostate u dječaka) te češće tijekom života imaju povećan krvni tlak – istče dr. Harni.

Idealno je tijekom trudnoće dobiti između 11 i 15 kg. Nakon porođaja, oko 8 kilograma odnosi se na dijete, posteljicu i tjelesne tekućine, a višak koji ostane brzo se istopi dojenjem, najčešće do prvog rođendana djeteta.

Anemija

Žene su u trudnoći anemične zbog povećanja volumena krvi od čak 50%. Količina krvi ubrzano raste zbog potreba djeteta te je potreba za željezom veća. Gotovo 20% trudnica ima anemiju. Dobro je znati da pred kraj trudnoće beba uskladištava potrebnu količinu željeza za prvih šest mjeseci svoga života, pa su i potrebe za tim mineralom veće.

Blaga anemija ne povećava rizik od niske porođajne težine ili preranog rođenja djeteta. U dogovoru s liječnikom uzimajte tablete obogaćene željezom.

Dijabetes

Dijabetes je najčešća medicinska komplikacija tijekom trudnoće i pogađa 4 posto budućih majki. Testiranja se obavljaju u 27. tjednu trudnoće jer se ta vrsta dijabetesa javlja u sredini trudnoće i postaje sve izraženija kako trudnoća napreduje. Posrijedi je povišena razina šećera u krvi, a takvo stanje obično prestaje poslije rođenja djeteta. Dijabetes se javlja kad tijelo ne može proizvesti ili razgraditi inzulin, hormon gušterače kojim stanice glukozu pretvaraju u šećer. Najveća je opasnost od povišene razine šećera u krvi da dijabetes prijeđe i na dijete, što znači da će se ono roditi iznadprosječno veliko, a to otežava porođaj. Trudnica svakako mora držati dijabetes pod liječničkim nadzorom te će tijekom cijele trudnoće imati manje razloga za zabrinutost.

Najvećem riziku izložene su trudnice koje su već imale (ili imaju) dijabetes. Pretile su žene također u opasnosti te one koje imaju poteškoća vezanih uz trudnoću, kao što su spontani pobačaj ili eklampsija. U rizičnoj su skupini i starije majke s visokim tlakom.

Zubi

U nas postoji i izreka da majku svako dijete stoji jedan zub, što se objašnjavalo povećanom potrebom za kalcijem zbog izgradnje koštanog sustava djeteta. Točno je da poslije petog mjeseca raste potreba za kalcijem, ali u zubima je on u stabilnom spoju – jednom ugrađen, on se iz zuba više ne može razgraditi. Trudnice su izloženije karijesu zbog povećane razine hormona progesterona i estrogena, što povećava prokrvljenost zubnog mesa. Ako zbog osjetljiva zubnog mesa ne budete redovito prali zube, bit ćete ozbiljno izloženi parodontitisu: gubitku kosti i klimavosti zuba. Američki znanstvenici, prenosi Roda, tvrde da upale zubnog mesa povećavaju mogućnost preranog porođaja čak od 4 do 7 puta. Mučnina i povraćanje česti su u prvom tromjesečju trudnoće. Izazivaju promjene kiselosti usne šupljine, što šteti zubnoj caklini.

Sve se tegobe mogu izbjeći pravilnom higijenom i redovitom kontrolom u stomatologa. Nipošto se nemojte bez konzultacije s liječnikom odlučiti na uzimanje vitaminskih pripravaka i nemojte upotrebljavati specijalizirane premaze za zaštitu cakline.

Visok krvni tlak

Mirovanje u krevetu (najčešće u bolnici) jedini je efikasan način reguliranja krvnog tlaka. To je obično dovoljno do kraja trudnoće, ali ako se simptomi pogoršaju i ustanovi se da ugrožavaju dijete, porođaj će biti izazvan prije predviđena termina.

Redovito kontroliranje krvnog tlaka obvezno je tijekom trudnoće jer je to precizan pokazatelj brojnih problema koji se mogu javiti u ovom razdoblju. Iako je povišen krvni tlak najčešće kratkotrajna reakcija na anksioznost, također može upozoriti na preeklampsiju. Ovo stanje, ako se ne uoči i ne tretira na vrijeme, može ugroziti i vaš i djetetov život. Ostali simptomi preeklampsije nisu uvijek uočljivi, osobito u prvim mjesecima trudnoće

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije